Bude mít Slovensko příští rok euro? II. část

28.04.2008 | , Finance.cz
EU


Již za pár dní bude Evropská komise rozhodovat, zda-li doporučí vstup Slovenska do eurozóny či nikoliv. Přestože rozhodnutí bude záviset na posudku ze strany Evropské centrální banky, co si o něm myslí slovenští obyvatelé?

V první části článku jsme se věnovali ekonomickým kritériím pro přijetí eura na Slovensku. Nyní se podíváme na problém z trochu jiného úhlu pohledu.

Jaký je přístup Slovenské veřejnosti k euru? Podle posledního průzkumu Eurobarometru z loňského roku se drtivá většina Slováků, a to 86 % domnívá, že eurem se bude v zemi platit buď v roce 2009 či o rok později. Mezi zeměmi čekajícími na přijetí eura patří Slovensko do skupiny těch nejvíce optimistických ohledně očekávaných důsledků přijetí jednotné měny (pozitivnější očekávání má jen obyvatelstvo Rumunska a Polska).


A co na to veřejnost?


Nicméně poněkud kontrastně působí skutečnost, že 83 % Slováků očekává s přijetím eura růst domácích cen, přičemž oproti stejnému průzkumu na počátku loňského roku vzrostl počet obyvatel předpokládajících nárůst cenové hladiny. Nadpoloviční většina obyvatel se rovněž domnívá, že po přijetí eura se budou cítit mnohem více Evropany než doposud. Tento názor byl nejvíce převládající v Maltě, která přijala euro v letošním roce, tuto myšlenku zde zastávalo úctyhodných 70 % obyvatelstva. Průzkum se rovněž zaměřil na zjištění míry informovanosti obyvatel o euru a eurozóně jako takové. Jako spíše informování a velmi dobře informováni se cítí téměř polovina - 47 % Slováků. Za vůbec nejdůvěryhodnější zdroj informací o euru je považována centrální banka, dále evropské instituce a na třetím místě se umístily komerční banky. Například obyvatelé pobaltských zemí důvěřují místo komerčních bank spíše informacím od svých vlád.


Tabulka: Potenciální přínosy spojené s rozšířením eurozóny

Slovensko ČR
ano ne ano ne
Posílení pozice Evropy ve světě 68 20 50 35
Zajištění stability cen 55 28 35 45
Zlepšení růstu a zaměstnanosti 40 41 21 58
Zdravější veřejné finance 43 30 28 44
Zajištění nižších úroků a nižších dluhových poplatků 35 31 20 49

* údaje znamenají počet % obyvatelstva souhlasících/nesouhlasících s daným výrokem


Vyplní se slovenská očekávání?


Na základě výsledků tohoto průzkumu se dá usuzovat, že příčinou optimistických nálad ohledně eura je u slovenských občanů spíše politický rozměr dané události než ekonomický aspekt přijetí eura. Vstup do eurozóny má tak pro Slovensko značný symbolický význam spočívající v jeho plnohodnotné integraci v rámci evropských struktur. To zda-li se vyplní slovenská očekávání a koruna bude příští rok nahrazena eurem se rozhodne v nejbližších dnech. Je zřejmé, že toto rozhodnutí evropských autorit nebude mít čistě jen ekonomický rozměr, ale bude určitým signálem pro další země aspirující na přijetí eura. Signálem ochoty a vůle k dalšímu prohloubení integračního procesu -  rozšíření eurové oblasti.

Autor článku

Petra Černíková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát