Duška vyřadili z voleb do dozorčí rady ČD

01.12.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. prosince (ČTK) - Bývalý šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek neobhajoval v zaměstnaneckých volbách koncem listopadu svůj post v dozorčí radě Českých drah, ačkoliv to zamýšlel. Volební komise jej z voleb vyřadila pro nesplnění některých podmínek a ve volbách uspěli Duškovi bývalí kolegové z OSŽ. Jak Dušek řekl ČTK, hodlá se bránit žalobou.

Dva nově zvolení členové rady, kteří se ujmou funkce v lednu, jsou dlouholetí funkcionáři OSŽ Vladislav Vokoun (49) a Antonín Leitgeb (49). Ve vrcholném orgánu společnosti vystřídají současného místopředsedu OSŽ Jiřího Kratochvíla, který již nekandidoval, a právě Duška.

Duškovi v prosinci skončí pětiletý mandát v dozorčí radě, kam se dostal jako předseda OSŽ. Se "svým" sdružením se ale loni v září rozešel ve zlém a do dozorčí rady se chtěl dostat znovu jako kandidát Sdružení odborářů služeb a dopravy (SOSaD). Podle volební komise ČD ale nesplnil všechny podmínky k tomu, aby mohl být zapsán na listinu kandidátů.

"Nepředložil to, co má podle volebního řádu Českých drah kandidát předložit," řekl k tomu volební manažer ČD a člen komise Ivo Veselý. Přesnější být nechtěl, volební řád hovoří například o výpisech z rejstříku trestů, některých čestných prohlášeních nebo podpisovém vzoru. Dušek postup volební komise odmítá a ještě tento týden se hodlá proti jejímu postupu bránit žalobou.

Argumentuje mimo jiné tím, že podle obchodního zákoníku údajně nemusí pokračující člen dozorčí rady zmíněné dokumenty dodat, neboť je dodal při první volbě. "Dotyčný je povinen pouze hlásit změnu. Jsem-li schopný vykonávat funkci člena rady i tento měsíc, tak jsem byl způsobilý k volbě minulý měsíc," řekl Dušek.

Dozorčí rada ČD má devět členů, z toho tři volí zaměstnanci. Ve volbách, které se uskutečnily ve dnech 24. až 26. listopadu, železničáři mezi sebou vybrali pouze dva zástupce, neboť třetí člen rady za zaměstnance Jan Bitter byl zvolen teprve v roce 2006 a jeho mandát trvá.

Kromě OSŽ a SOSaD postavily své kandidáty i ostatní odborové centrály na železnici. Například za Federaci strojvůdců kandidoval prezident Petr Čechák, ve volbách skončil třetí. Podle mluvčího federace Libora Poláčka je zastoupení v radě důležité především proto, že odbory mají informace o důležitých dokumentech, které rada projednává.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK