Pivovar Radegast, jehož Birell má téměř 70procentní podíl na trhu nealko piva v ČR, zvýšil jeho loňskou produkci o 2,7 procenta, konkrétní prodeje neuvedl. Podle Vladimíra Vaňka z Radegastu už jsou Češi na špičce světového žebříčku v konzumaci nealko piva. Na trhu je 25 značek nealko piva, vyráběných ve 23 pivovarech. Mít toto pivo v portfoliu je podle šéfa svazu pro výrobce téměř nutností. Například Pivovar Náchod ho považuje podle ředitele Josefa Hlavatého za "veledůležitou značku", která tvoří už 15 procent produkce firmy.
Spotřeba nealkoholického piva podle Veselého dále velmi rychle poroste k 750.000 hektolitrům ročně, tedy ke zhruba pětiprocentním podílu na českém pivním trhu, který je běžný v západoevropských zemích. "Vzhledem k vysoké oblibě piva v Česku se ale časem přiblížíme ke Španělsku, kde je podíl desetiprocentní," dodal. Valná většina vyrobeného piva se vypije v Česku, export je minimální.
Čísla loňské výroby všech českých piv zatím svaz nemá k dispozici, ale očekává dvanáctiprocentní propad exportu a sedmiprocentní pokles prodejů na tuzemském trhu, což by bylo dohromady téměř desetiprocentní snížení produkce oproti roku 2008, kdy české pivovary vyrobily 19,81 milionu hl piva, o půl procenta méně než v rekordním roce 2007. Na domácím trhu se předloni z celkové produkce spotřebovalo 16,1 milionu hektolitrů, což bylo o 1,3 procenta méně než o rok dříve.
"Češi zůstávají věrni oblíbené chuti piva, což je jeden z důvodů, proč se v ČR vyrábí nealko piva stále více," dodal Vaněk, podle něhož se také letos předpokládá nárůst prodejů na trhu "v řádu procent".
Z průzkumu TNS AISA vyplývá, že Češi konzumují nealko pivo hlavně kvůli pracovní době, řízení vozidel a zdravému životnímu stylu. "Málokdo ví, že nealkoholické pivo je v podstatě čistě přírodní iontový nápoj bez umělých přísad a konzervantů. Navíc má o polovinu méně kalorií než běžné sycené limonády nebo džusy," vysvětlil Vaněk. Při odběru nealkoholických piv hraje velkou roli také to, zda pivovar nabízí pivo čepované. Poptávka způsobila, že čepovaný Birell už je ve více než 3000 restauracích v ČR, doplnil. "Záleží na objemu prodaného piva, ale obecně platí, že čepované pivo chutná líp," uvedl Veselý.
Výroba nealkoholického piva (v tisících hl): rok výroba 2000 117 2001 135 2002 152 2003 166 2004 202 2005 239 2006 328 2007 497 2008 579 2009 (odhad) 605
Zdroj: Český svaz pivovarů a sladoven