Nedělní úprava jízdního řádu posune odjezdy regionálních vlaků

02.03.2010 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. března (ČTK) - První letošní změna jízdního řádu Českých drah přinese jen kosmetické úpravy provozu na železnici. Dráhy od neděle posunou o minuty až desítky minut odjezdy některých regionálních vlaků, na západě Čech začne plánovaná dlouhodobá výluka. ČTK to dnes oznámil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Ve vnitrostátní dálkové a mezinárodní dopravě nedělní úprava změny nepřinese.

"Dochází pouze k dílčím úpravám jízdních řádů, změny respektují požadavky objednatelů dopravy," uvedl Šťáhlavský. Lokálky objednávají a platí kraje. Například vlak z Putimi bude v Písku ráno v 7:30, tedy o sedm minut dříve než dnes. Posun nastane kvůli dojíždějícím žákům a studentům, kteří tak budou lépe stíhat začátek vyučování.

Komplikace čekají cestující v západních Čechách na trati Plzeň - Cheb. V úseku Mariánské Lázně - Lipová u Chebu - Cheb začne v pondělí kvůli výstavbě třetího železničního koridoru dlouhodobá výluka, která potrvá do 8. července. Dráhy pro tuto trať vydaly zvláštní výlukový grafikon, protože náhradní autobusy vlakový jízdní řád nestíhají dodržovat.

Dobrou zprávu znamená změna jízdního řádu pro východočeské Opočno, kde měl na jaře zcela utichnout provoz na pětikilometrové trati do Dobrušky. Dráhy a kraj se rozhodly pro zachování jednoho páru vlaků denně kvůli zajištění dopravy do škol v Dobrušce. Některé spěšné a osobní vlaky v kraji budou navíc od 7. března zastavovat ve stanicích, kterými prozatím projíždějí.

Novinkou je také víkendové nasazení nových pantografů City Elefant v Ústeckém kraji. Dráhy vůbec poprvé pošlou elefanty na pravidelné rychlíkové spojení z Prahy do Děčína. Dvě spojené soupravy odjedou z Prahy v pátek, o víkendu budou zajišťovat páteřní linku Děčín - Ústí nad Labem - Most a v neděli se vrátí jako rychlík zpět do Prahy.

Na jižní Moravě bude s nedělní změnou omezen provoz jednoho páru vlaků v sobotu večer a jednoho páru vlaků v neděli ráno mezi Šakvicemi a Hustopečemi u Brna. V Olomouckém kraji na trati z Hranic na Moravě do Přerova pojede první ranní osobní vlak s odjezdem ve 4:28 pouze v pracovní dny a osobní vlak s odjezdem z Hranic na Moravě v 5:08 pojede denně.

Železniční jízdní řád platí od poloviny prosince celý rok, dvakrát ročně doznává mírných změn. Poprvé počátkem března a podruhé v polovině června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK