Od začátku loňského roku v obchodech zdražila většina základních potravin, které ČSÚ sleduje. Například v kategorii zaměřené na mléko, sýry a vejce statistici letos v lednu zaznamenali meziroční zvýšení cen o 9,9 procenta. Cena masa v lednu meziročně vzrostla o 7,3 procenta a oleje a tuky podražily o 8,2 procenta. Více peněz lidé zaplatí také za cukr, marmeládu, med, čokoládu a různé cukrovinky. Cena tohoto zboží se v lednu ve srovnání se stejným obdobím loňského roku zvýšila o 9,4 procenta.
Naproti tomu stabilní byly spotřebitelské ceny ovoce, které se za poslední rok zvýšily v průměru pouze o půl procenta. Cena zeleniny se v tuzemských obchodech meziročně snížila o 16 procent a brambor o 41 procent.
Potraviny zdražilo nejen lednové zvýšení dolní sazby daně z přidané hodnoty z deseti na 14 procent, které obchodníci promítli do cen už loni, ale vliv měly také rostoucí ceny komodit i vyšší náklady obchodníků a výrobců potravin například na dopravu zboží či energie. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Zdeněk Juračka v únoru ČTK řekl, že cena potravin by se v první polovině letošního roku kvůli těmto nepříznivým faktorům měla meziročně zvýšit o pět až deset procent.
Výrazněji dráž než na konci loňského roku se už v únoru v tuzemských obchodech prodávala naprostá většina potravin. Podstatně zdražilo maso, mléko, vejce, mouka a výrobky z ní, cukr a další potraviny. Výrazně levnější byly pouze brambory a také některé druhy jižního ovoce a zeleniny.
Například vejce v Česku od začátku letošního roku, kdy Evropská unie zpřísnila pravidla pro chov slepic, podražila až o sto procent. Na unijním trhu totiž po Novém roce začal být kvůli poklesu produkce drůbežáren výrazný nedostatek vajec. Obchodníci mají problémy se zajištěním dodávek vajec do prodejen a předpokládají, že jejich cena ještě poroste.
Češi už předloni kvůli hospodářské krizi šetřili a omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky. Spotřeba potravin v ČR vyjádřená ve stálých cenách předloni meziročně klesla o 1,6 procenta. Lidé za ně vlivem růstu spotřebitelských cen zaplatili v průměru 22.500 Kč na hlavu, tedy o 278 Kč více než v roce 2009.