Vývoz zbraní z Ruska loni stoupl o 12 procent na nový rekord

03.04.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. dubna (ČTK) - Vývoz zbraní z Ruska se loni zvýšil o 12 procent na rekordních 15,2 miliardy dolarů (305,8 miliardy Kč). Uvedl to dnes v televizi ruský prezident Vladimir Putin. Vývoz podle něj rostl, přestože Rusko přišlo po revoluci v Libyi v roce 2011 o kontrakty v hodnotě miliard dolarů. Rusko je druhým největším vývozcem zbraní na světě za Spojenými státy a jeho největší klienti jsou z Asie. Zbraně dodává do 66 zemí.

Ruská státní vývozní společnost Rosoboronexport v únoru uvedla, že loni prodala zbraně za 12,9 miliardy dolarů. Tento údaj však nezahrnoval náhradní díly a služby soukromých firem, které neobchodují přes Rosoboronexport. Podle Rosoboronexportu 43 procent vývozu šlo do Asie, především do Indie, Vietnamu a Číny. Blízký východ a severní Afrika měly na ruském vývozu podíl 23 procent a Latinská Americe 18 procent.

Do Sýrie dodalo Rusko v roce 2011 zbraně za téměř miliardu dolarů. Putin a další ruští představitelé však loni oznámili, že Moskva nebude Syřanům poskytovat útočné zbraně, které by mohly být použity v občanské válce, napsala agentura Reuters.

Podle Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru (SIPRI) měly USA v letech 2008 až 2012 na celosvětovém vývozu zbraní podíl 30 procent. Rusko se na celkovém zbrojním exportu podílelo 26 procenty a třetí Německo sedmi procenty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK