Proti listopadu, kdy Česká národní banka přikročila s cílem oslabit korunu k devizovým intervencím, některé potraviny zdražily o jednotky procent. Potravinářská komora počátkem letoška uvedla, že v tomto roce očekává zvyšování cen v důsledku intervencí v rozmezí pěti až osmi procent. Týkat se to má zejména výrobců, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.
Cena brambor se v lednu zvýšila proti loňsku o 40,6 procenta, kilogram se nyní prodává v průměru za 17,5 Kč. Je to zřejmě dáno úrodou, která byla loni v Česku nejnižší od 20. let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Důvodem zhruba pětinového poklesu sklizně proti roku 2012 bylo podle bramborářů nepříznivé počasí.
Z mléčných výrobků se o víc než čtvrtinu zvedly ceny eidamské cihly, skoro o pětinu zdražily bílé jogurty a o 12,5 procenta máslo. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž o zhruba 2,4 procenta, litr v průměru za 19,8 Kč. Stejným tempem jako máslo zdražily těstoviny, ceny vína se zvýšily o necelých devět procent. Více lidé platí také za papriky o víc než pětinu a za rajčata, jejichž průměrná cena vzrostla o 16,6 procenta.
O 15 procent klesla cena vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru za zhruba 30 korun. O desetinu zlevnilo bílé pečivo.