V lednu proti počátku loňska výrazně zdražily některé potraviny

17.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 17. ledna (ČTK) - V českých obchodech letos v lednu ve srovnání s počátkem loňska výrazně zdražila řada potravin. O víc než 40 procent stouply ceny brambor, meziročně vyšší byly na začátku letoška také ceny některých mléčných výrobků, vína, těstovin nebo některých druhů zeleniny. Výrazněji proti loňskému lednu naopak zlevnily vejce a pečivo. Vyplývá to z údajů o průměrných cenách v obchodech, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

 

Proti listopadu, kdy Česká národní banka přikročila s cílem oslabit korunu k devizovým intervencím, některé potraviny zdražily o jednotky procent. Potravinářská komora počátkem letoška uvedla, že v tomto roce očekává zvyšování cen v důsledku intervencí v rozmezí pěti až osmi procent. Týkat se to má zejména výrobců, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menších výrobců cukrovinek a některých zpracovatelů masa.

Cena brambor se v lednu zvýšila proti loňsku o 40,6 procenta, kilogram se nyní prodává v průměru za 17,5 Kč. Je to zřejmě dáno úrodou, která byla loni v Česku nejnižší od 20. let minulého století, odkdy se údaj sleduje. Důvodem zhruba pětinového poklesu sklizně proti roku 2012 bylo podle bramborářů nepříznivé počasí.

Z mléčných výrobků se o víc než čtvrtinu zvedly ceny eidamské cihly, skoro o pětinu zdražily bílé jogurty a o 12,5 procenta máslo. Samotné mléko se podle statistiků prodává proti loňsku dráž o zhruba 2,4 procenta, litr v průměru za 19,8 Kč. Stejným tempem jako máslo zdražily těstoviny, ceny vína se zvýšily o necelých devět procent. Více lidé platí také za papriky o víc než pětinu a za rajčata, jejichž průměrná cena vzrostla o 16,6 procenta.

O 15 procent klesla cena vajec, podle statistiků se desetikusové balení nyní prodává v průměru za zhruba 30 korun. O desetinu zlevnilo bílé pečivo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK