Solus: Podíl Čechů kteří neplatí včas dluhy klesl na 8,1 procenta

22.07.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 22. července (ČTK) - Schopnost Čechů splácet své závazky se letos zlepšuje. Ke konci června mělo dluhy po splatnosti 8,1 procenta dospělých, koncem loňského roku to bylo 8,23 procenta. Jejich podíl klesl třetí čtvrtletí v řadě. ČTK o tom dnes informovalo sdružení Solus.

Významnými faktory zlepšení jsou rostoucí ekonomika, snižující se nezaměstnanost a celkově vyšší ochota občanů řešit své závazky po splatnosti, uvedl tajemník sdružení Jan Stopka.

Přes zlepšující se trend je neschopnost hradit své závazky u občanů v některých regionech dál vysoká. V Ústeckém kraji neplní dlouhodobě u některého z členů sdružení své závazky 15 dospělých obyvatel ze sta. Desetiprocentní hranici překračují Karlovarský, Liberecký a Moravskoslezský kraj.

Dlouhodobě nejhorší situaci eviduje sdružení v okresech Sokolov, Chomutov a Most, kde počet dospělých osob zapsaných v registru fyzických osob Solus překračuje 17 procent. Nejméně problémových klientů mají členské společnosti v okresech Žďár nad Sázavou a Brno-venkov, kde to není ani pět procent.

Solus sdružuje 46 společností. Členství ve sdružení umožňuje přístup k informacím o klientech, kteří měli nebo mají potíže se splácením závazků. Mezi členy jsou nebankovní finanční instituce, banky, telekomunikační operátoři či energetické společnosti. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o existenci dluhu klienta, případně o jeho úhradě. Ta je v registru uchována tři roky. Data se v databázi shromažďují pouze se souhlasem zákazníků. Sdružení vzniklo v létě 1999.

kraj Podíl osob v prodlení v procentech Praha 6,58 Středočeský 7,83 Jihočeský 7,45 Plzeňský 8,28 Karlovarský 13,72 Ústecký 15,13 Královéhradecký 7,6 Pardubický 6,77 Vysočina 5,38 Jihomoravský 6,55 Olomoucký 7,69 Zlínský 5,41 Moravskoslezský 10,09 Liberecký 10,91 ČR 8,1

zdroj: Solus

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK