Kdo chce v krátké době co nejvíce zhubnout, může ananasovou dietu vyzkoušet, ale maximálně po tři dny. Ananas se totiž podílí určitou měrou na zvýšení vylučování tuku, sám ho však neštěpí.
Ananasová šťáva ale působí protizánětlivě, obsah bromelinu má zásadní vliv na úpravu poruch trávení a další příznivé účinky, takže ananas je vítanou surovinou v každé zdravé kuchyni. Zejména v syrovém stavu, protože tepelným zpracováním ztrácí zejména bromelin.
Vyzkoušejte nápadité recepty s ananasem
Sýrové špízy s ananasem
Nakrájíme asi 30 dkg eidamu a necháme odkapat ananasový kompot – kolečka, ty pak nakrájíme na čtvrtky. Ananas a sýr postupně napichujeme na špejle a posypeme paprikou. Ze 2 vajec, 50 ml bílého vína, 2 lžic hladké mouky a trochy soli připravíme husté těstíčko. V něm špízy obalíme a opečeme ze všech stran na pánvi nebo ve fritéze.
Ananas v kokosovém kabátku
Ananas oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky, které obalíme ve škrobové moučce, potom ve vyšlehaném bílku a nakonec v kokosové moučce. Obalené osmažíme, olej necháme odkapat na savém papíře a na talíři pak servírujeme přelité teplou čokoládovou polevou.
Plněný ananas
Ananas překrojíme, dužinu vydlabeme (aby stěny zůstaly asi 1 cm) – nakrájíme ji na kostičky. Na pánvi osmažíme krabí (může být kuřecí) maso s česnekem a cibulkami a přidáme (asi na minutu) na prohřátí kostičky ananasu. Směs smícháme s vařenou rýží a pokrájenými barevnými paprikami, pokapeme citrónem a naplníme do ananasu. Na plechu pak zapečeme asi 5 minut a podáváme.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu