Nejen čeští sportovci, ale i moravští vinaři vozí ze světa zlaté medaile

13.03.2007 | , Vinné sklepy Valtice, a.s.
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

Na jedné z nejvýznamnějších světových soutěžích vín VINALIES INTERNATIONAL v Paříži  získala společnost Vinné sklepy Valtice za Českou republiku jedinou a velmi cennou zlatou medaili za Ryzlink vlašský 2005 z řady Chateau Valtice.

Česká republika má zlato na světové výstavě v Paříži VINALIES INTERNATIONAL!!! To byla první zpráva, která dorazila do Čech, ale kdo jí má??? A v pátek 9.3.2007 byla tato ohromná zpráva oficiální. Jsou to Vinné sklepy Valtice, a.s. Ke zlaté medaili přidala tato přední tuzemská firma specializující se na výrobu špičkových přívlastkových vín s deklarovaným původem, ještě stříbrnou medaili za víno Chateau Valtice Chardonnay 2006, výběr z hroznů.

Francouzská unie enologů uspořádala tuto prestižní světovou soutěž již potřinácté. V obrovské konkurenci téměř 3 tisíc vín ze 38 zemí z celého vinařského světa posbírali vinaři z Jižní Moravy celkem jednu zlatou a osm stříbrných medailí. 
  
valtice.gif„Moravská vína se už několik let umisťují na předních místech na různých prestižních světových výstavách. Jsem rád, že se nám úspěšně daří „bořit“ mýty o tom, že v České republice se vaří jen dobré pivo a dobré víno se dělá jen v zahraničí (to platí i pro červené víno) a my se nemáme čím pochlubit. V roce 2003 jsme získali šampióna (nejúspěšnější víno) na světové výstavě v Americké Panamě. Tehdy jsem si říkal, „skalp“ nového kontinentu bychom měli, teď ještě získat nějaké to zlato i na starém kontinentu. To že se nám to podaří právě ve Francii jsem ani nedoufal“ - říká s nadsázkou David Šťastný.
 
Vína hodnotili porotci z 35 zemí a pěti kontinentů. Dle jediného českého zástupce Dr. Luboše Bárty byla soutěž neobyčejně objektivní, hodnotilo se zcela jinak, než bývá u nás zvykem, i když byl použit 100 bodový systém OIV. “Pětidenní maraton vypadal tak, že nejprve každý z porotců v komisi co nejpodrobněji popsal na zvláštní protokol hodnocený vzorek  a až pak jsme prostřednictvím mikropočítačů PDA křížkovali známou 100 bodovou tabulku“ říká L. Bárta. Za den tak každá komise vyhodnotila s maximální pečlivostí jen 30 - 35 vzorků.


Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/víno