STUDENTSKÁ POKLIČKA

02.04.2007 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


perex-img Zdroj: Finance.cz

Pod pokličkou se daji nalézt rozličné věci, pod tou studentskou pak ještě rozličnější. Dnešní nabídka volně navazuje na předchozí velmi chutný pilotní díl a opět představí dva pokrmy nenáročné na přípravu, čas a snad ani peněženku. Pojďme se naučit dvě kulinářské speciality, tentokrát zahraniční provenience.

Pod pokličkou se daji nalézt rozličné věci, pod tou studentskou pak ještě rozličnější. Dnešní nabídka volně navazuje na předchozí velmi chutný pilotní díl a opět představí dva pokrmy nenáročné na přípravu, čas a snad ani peněženku. Pojďme se naučit dvě kulinářské speciality, tentokrát zahraniční provenience.

Při své badatelské činnosti v oblasti studentská jídla, zn. Rychle, Chutně, Levně (tzv. RYCHLE) kontaktovala autorka tohoto článku několik osob, u kterých předpokládala, že by mohly ke zkoumanému problému významnou mírou přispět. Výsledky bádání jsou nastíněny níže.

Za zmínku tedy stojí recept na paštiku s chlebem na čistý způsob. Autor této metody nalezl řešení zapeklité otázky, totiž "přenosu paštiky na krajíc chleba bez použití nože a podobných nástrojů". Jako obvykle, řešení je prosté: je nutné kupovat pouze takové paštiky, které mají lehce otrhnutelné víčko s jehož pomocí pak lze snadno aplikovat zmíněný obsah na krajíc chleba. Nutno podotknout, že právě popsaný návod na přípravu pokrmu není tak úplně z oblasti RYCHLE, jako spíše z oblasti jak ušetřit nádobí. Vynálezce metody však prý nakonec shledal, že ho levněji vyjde pořídit si paní na nádobí, než pořizovat nádobí stále nové. "Paštiková metoda" totiž pochopitelně není použitelná za všech okolností.

Vraťme se však k výše zmíněným zahraničním pokrmům. Jak již bylo naznačeno, autorka nemá - ke své nezměrné lítosti - osobní zkušenost s kulinářskými procesy na kolejích. Následující recepty jsou však ověřené řadou zkušených kutilů.

TĚSTOVINY NA ŽLUTO
(recept byl přivezen z Itálie)

Ingredience:

Těstoviny (například mašličky)
Kari koření (anglický, indický či jávský typ)
Šlehačka na šlehání
Olej
Voda
Sůl

Těstoviny uvaříme v osolené vodě. Takto připravené je poté vyklepneme na pánvičku, na které jsme předtím rozehřáli olej. Zde se těstoviny bohatě promísí s kari (patrně jedna polévková lžíce na balíček těstovin, zdroj si nebyl množstvím zcela jistý). Směs promícháme, prohřejeme a nakonec zalijeme šlehačkou. Hotové jídlo podáváme nejlépe s čerstvou zeleninou. Pro vrcholný estetický zážitek se doporučuje volit zeleninu červené barvy. Barevná harmonie pak evokuje oblíbený Donaldův stravovací podnik.

Pozn. Fantazii se meze nekladou - těstoviny je možné, podle osobních preferencí a životních postojů, obarvit například též na modro nebo na zeleno. Oranžovou v tomto volebním období nedoporučuje 6 z 5 šéfkuchařů.




FUFU

Ingredience:

Krupice
Kečup

Ve vodě vaříme krupici tak dlouho, dokud z ní nevznikne jedna velká hrouda. Tu pak servírujeme jako menší hroudy, ukrajujeme je lžící a namáčíme do kečupu. Recept se prý předává z jedné studijní kolejní generace na druhou, přičemž se traduje jeho blíže neurčený, ovšem zcela jistě africký původ. Dle dostupných referencí se jedná o mimořádně chutný pokrm splňující veškeré požadavky oblíbeného minimalistického proudu.




Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Eva Vojtíšková