Hlávkový salát je nepostradatelný pro všechny diety

04.04.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Běžnou zeleninou v naší kuchyni je Locika setá – neboli salát hlávkový (lactusa sativa), o jehož významu pro naše zdraví asi každý ví. Salát je velmi bohatý na vitamíny a minerální látky. Z vitamínů to je B1, B2, B6, C, E, karoteny, niacin, kyselina listová, pantotenová a biotin. Z minerálních látek zejména železo a vápník, stopově další látky – sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl.

Salát obsahuje také mléčnou, přihořkle chutnající šťávu – lactucin, která má slabé narkotické účinky, proto je salát vhodný i při stresech a proti nespavosti. Předností salátu je, že je zásadotvorný a má malé množství využitelné energie, to znamená, že je nepostradatelnou součástí všech redukčních diet. V kosmetice se používá odvar z hlávkového salátu proti akné – čištění pleti.

Hlavní uplatnění má salát ale v kuchyni. Před podáváním se polije jablečným octem a olejem. Přidat můžeme natvrdo uvařené vejce, nebo můžeme hlávkový salát podávat s bílým vychlazeným jogurtem či na francouzský způsob:

Hlávkový salát po francouzsku
 
V míse promícháme trochu soli, bílého pepře, lžičku hořčice, lžíci jablečného octu (nebo citrónové šťávy) a dvě lžíce oleje. Kromě toho je možné přidat trochu rozsekané pažitky a petržele. Přidáme rozkrájené žampiony, kyselé okurky, rozstrouhaný sýr podle chuti, rozetřený vaječný žloutek a trochu jogurtu. Nakonec přidáme připravený - omytý a nakrájený - hlávkový salát a promícháme.

Hlávkový salát s vejci a ředkvičkami

Listy salátu nakrájíme na nudličky, ředkvičky (jeden svazek) nastrouháme, nebo nakrájíme na kolečka, zalijeme zálivkou z cukru (či umělého sladidla), octa, oleje a vody a promícháme. Ozdobíme plátky z uvařených vajec.

 

AUTOR: Irena Voříšková 
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání