Citrony jsou plody citroníku Citrus limon. Mají ve vnějším oplodí, což je kůra, mezibuněčné nádržky se silicemi (např.limonem, citralem ). Citral je nenasycený terpenický aldehyd, obě jeho formy se pro příjemnou citrónovou vůni používají v parfumerii a k syntéze retinolu. Oplodí dále obsahuje pektiny a další látky.
V dužnině je obsažen především vitamín C a B a organické kyseliny. I když jiné rostliny obsahují více vitaminu C než citrony, byla právě z citronu poprvé izolována chemicky čistá krystalická kyselina askorbová - vitamín C.
Jak si udělat citronovou masku?
Pleťovou masku připravíme z jednoho ušlehaného bílku, šťávy z jednoho citronu a pár kapek avokádového oleje. Naneseme na obličej, po 15 minutách masku smyjeme a ošetříme pokožku hydratačním krémem.
Připravit si můžeme i masku bez použití možná ještě málo využívaného avokádového oleje, ze surovin běžně dostupných v každé kuchyni - z citronové šťávy, smíchané s medem a tvarohem. Masku naneseme na tvář na 15 minut a poté smyjeme.
Kůra z citronu by se dala v domácí „kosmetické kuchyni“ také využít – ale pozor na její chemické ošetření – naší pleti by se nemuselo vyplatit.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu