Co s překořeněným jídlem?

09.05.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Vaření je velmi podobné alchymii. Musíte smíchat ty správné suroviny v přesném poměru, abyste dosáhli vytoužené chuti a zároveň i vůně. Ten, kdo umí správně vařit a smíchat věci, které k sobě na první pohled nejdou, ale chutnají pak výtečně, je skutečným mistrem. Ale i mistr tesař se někdy utne, a proto se určitě každému z vás již stalo, že jste moc přesolili polívku nebo jste překořenili jídlo. Ale nezoufejte, máme pro vás tipy a rady, jak jídlo neutralizovat, takže nemusí hned skončit v koši na odpadky.

V mnoha asijských restauracích neutralizují příliš kořeněné jídlo cukrem. Rozehřejí cukr na páni a vytvoří karamel, který neutralizuje ostrou chuť koření. Jídlo má tudíž svou specifickou chuť, ale kdo dbá na linii, měl by si v čínských bistrech dávat pozor, protože i když to není na první pohled patrné, asijská jídla jsou díky enormní dávce cukru velmi kalorická. Pokud nechcete šáhnout po kalorické bombě jako je karamelizovaný cukr existují i jiné méně kalorické možnosti.

Například můžete přidat trochu šlehačky, jogurtu nebo kokosového mléka. Jogurt je velmi vhodný například do překořeněných omáček, ale musíte dávat pozor, aby omáčka nebyla příliš horká, aby pak jogurt nezesyrovátněl. Dobrým receptem jsou také rozvařené rajčata bez slupek , která by měla intenzivní chuť zmírnit. Paní Marie z Pardubic má svůj vlastní recept na překořeněná jídla: „ Občas se mi stane, že to s kořením trochu přeženu, ale zjistila jsem, že skvělý recept proti tomu je bílek. Našlehám bílek a přidám ho do pokrmu. Potlačím tím chuť koření a jídlo je i mnohem stravitelnější.“ Bílek navíc dodá vašemu jídlu i mnohem nadýchanější podobu.

Dobrý recept je přidání kousků oloupaných brambor a silná chuť koření nebude vůbec cítit. Velmi dobrým tipem na příliš kořeněná jídla jsou také kousky pomeranče, které sice potlačí chuť koření, ale musíte počítat s tím, že pomeranče budou v jídle velmi silně cítit, takže pokud nemáte rádi pomeranče, není tento tip nic pro vás.

Grafička z Prahy Kristýna Kalousková má jinou radu: „Já i můj přítel Roman máme velmi rádi ostrou asijskou kuchyni a často si děláme k večeři například Čínu. Můj přítel to ale s kořením dost přehání a já to pak musím napravovat jedlou sodou, kterou si do jídla přidám. Pálivost se tím zmírní a zároveň je to i dobré na trávení. Vřele to doporučuji“

S kořením by se to opravdu nemělo přehánět, protože čeho je moc toho je příliš a věřte tomu, že všeho s mírou, protože moc koření škodí vašemu žaludku. Takže občas můžete použít některý z těchto tipů, ale určitě ne příliš často.

 

AUTOR: Dagmar Dandová 
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání