Naložená pikantní vejce
Potřebujeme 10 vajec, půl litru bílého vína, čtvrt litru octa, 2 stroužky česneku, 2 feferonky, 2 bobkové listy, 3 bobulky jalovce, 3 lžíce soli, lžičku hořčičného semínka, lžičku kuliček nového koření a lžičku tymiánu.
Oloupaná vejce uvařená natvrdo uložíme do sklenice, kterou lze uzavřít víčkem, a zalijeme připravenou marinádou. Tu vyrobíme tak, že víno a ocet se solí přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Do vařící tekutiny přidáme rozkrojené stroužky česneku, nakrájenou feferonku a koření. Na vejce nalijeme horké a necháme alespoň 24 hodin uležet v ledničce. Pikantní vejce, nakyslé chuti, můžeme nakrájet na tenká kolečka na obložený talíř.
Vaječný salát s nivou
K jeho přípravě potřebujeme 8 vajec uvařených natvrdo, tři papriky - žlutou, červenou a zelenou, středně velkou cibuli, šťávu ze 2 citrónů, pepř, sůl, 4 polévkové lžíce olivového oleje, lžičku tymiánu a 10 dkg nivy.
Z citrónové šťávy, soli, pepře, oleje a tymiánu vyšleháme zálivku. Vejce nasekaná na kousky vložíme s nadrobno nakrájenou cibulí a paprikou do mísy, a zalijeme touto zálivkou. Necháme v chladu asi 10 minut odležet a před podáváním pak posypeme nahrubo nastrouhanou nivou.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu