Tělo dostává pořádně zabrat, protože ho vyhladovíte a pak najednou přesytíte, což znamená, že si tělo stále uchovává tukové zásoby pro stav nouze. A největším stravovacím hříchem je veliká a sytá večeře. Odborníci na výživu doporučují jíst naposledy v 8 hodin a jenom lehká jídla. Nejnovější průzkumy prokázaly, že nejlepší a nejzdravější způsob stravování je jíst raději méně, ale častokrát. Samozřejmě, den by měla začít snídaní, protože tělo se dostává do pohybu a správná snídani dokáže nastartovat váš metabolizmus po celý den. U snídaně se nemusíte omezovat, to je totiž jediné jídlo, kdy opravdu můžete jíst, co chcete, protože to v průběhu dne vytrávíte.
Dvě hodiny po snídani by měla následovat malá svačina. Lehké a zdravé svačiny jsou velice důležité pro správný chod vašeho těla. Nejlepší a nejvhodnější je ovoce nebo zeleninový salát, ovšem ne s nemajonézovou zálivkou. Velmi vhodný je také jogurt či lehký plátkový sýr.
Tím, že budete dávat vašemu tělu neustálý přísun živin, nebude mít pocit, že ho chcete vyhladovět, a proto začne pomalu uvolňovat tukové zásoby.
Kolem dvanácté a jedné hodiny následuje oběd, který by měl být zdravý, ale také se nemusíte příliš omezovat, ale pozor na těžká jídla, protože můžou potrápit žaludek po zbytek dne.
Dvě až tři hodiny po obědě by měla následovat opět malá svačinka, nejvhodnější je opět ovoce, zelenina nebo kefír, který je výtečný na trávení. Kolem páté či šesté hodiny si můžete dát opět něco malého, například sýr, jogurt nebo i pečivo, ale pouze jeden kousek (plátek chleba, jeden rohlík či houska, nejlépe celozrnné pečivo).
Večeře by měla být nejpozději v půl osmé, protože po osmé hodině už byste měli konzumovat pouze ovoce nebo zeleninu, ale nic jiného. Večeře by měla být mnohem lehčí než oběd, nejlepší je ryba či kuřecí nebo krůtí maso, nejlépe se zeleninou, protože přílohy můžou být pro někoho příliš těžké na noc. Nebo tousty se šunkou či polévka jsou velmi vhodnou večeří. Po celý den by se měly pít ovocné či zeleninové nápoje, omezit by se měla spotřeba kafe a černého čaje. Velmi vhodná je i sklenička vína, ale pouze 2 deci denně nebo malé pivo, bylo totiž zjištěno, že v malém množství je i lehký alkohol ku prospěchu.
Jíst častěji není jen pro lidi, kteří chtějí zhubnout, ale hlavně pro ty, kteří chtějí žít zdravě, a aby mělo tělo neustálý přísun živin a vitamínů. Takže někdy i více bývá někdy lépe.
AUTOR: Dagmar Dandová
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu