V lidovém léčitelství pampeliška působí hlavně na jaterní choroby a revmatismus. Díky obsahu draslíku má mírné močopudné a žlučopudné účinky a působí pozitivně na metabolismus a i při onemocnění cukrovkou. Mladé listy pampelišek se používají při přípravě salátů, které jsou v některých zemích oblíbené. V mladých listech je totiž obsaženo velké množství vitaminu C a kyselina křemičitá. Kořen pampelišky obsahuje hořčiny, třísloviny, inulín, steroly, aminokyseliny, pryskyřice, silice, kaučuk a minerální látky – zejména měď, draslík a mangan. Kořen se musí dobře usušit, aby neplesnivěl a dobře uskladnit, aby se k němu nedostali moli a jiní škůdci. V květech jsou flavonoidy, karotenoidy, silice a další složky.
V historii byla pampeliška používána pro léčení akné, vředů, ekzémů a dalších kožních onemocnění, ale i cukrovky, zažívacích obtíží a zánětů ledvin a kožních onemocnění. Šťávou ze stonků se potírala kůže pro odstranění akné, puchýřů a bradavic.
Léčivé účinky při chronických brontichidách, kašli a astmatu má pampeliškový sirup. Ten si můžeme sami připravit z pampelišek, která natrháme v co nejméně znečištěných lokalitách. K přípravě je potřeba 400 květů bez stonků, které důkladně vypereme, vložíme do čtyřlitrového hrnce a zalijeme 2 litry vody. Přidáme dva omyté citróny, rozkrájené na kolečka. Vaříme 15 minut a 24 hodin necháme pak louhovat. Druhý den přecedíme přes plátýnko do čisté nádoby (většího hrnce), květy přitom vymačkáme. Přidáme 2 kg cukru a vaříme za občasného zamíchání asi hodinu, až se sirup začne táhnout. Hotový nalijeme do sklenic a zavíčkujeme.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu