Ovesné vločky mají přímý vliv na trávení a chrání nás před onemocněním tlustého střeva, ale i před kardiovaskulárními nemocemi a ischemickou chorobou srdeční. Ovesné vločky jsou ceněny především pro svůj obsah bílkovin, minerálních látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, fosforu a lecitinu.
Oves obsahuje rozpustnou i nerozpustnou formu vlákniny. Tyto formy vlákniny slouží pro správnou funkci střev, podporují peristaltiku střev a působí proti zácpě. Rozpustná vláknina navíc na sebe váže „špatný“ cholesterol a zamezuje kolísání cukru v krvi. Je vhodnou potravinou pro diabetiky, protože stabilizuje krevní cukr. Posiluje organismus při vyčerpání a únavě. Odvar z ovsa se používá jako podpůrný prostředek při nemocech slinivky břišní.
Ovesná sláma se pak využívá formou odvaru hlavně ke koupelím, které jsou výborným prostředkem při revmatismu, dně, svalové únavě, nervové vyčerpanosti a tělesné slabosti.
Vraťme se ale k ovesným vločkám, které mají vhodnou skladbu aminokyselin, nezbytných pro stavbu a výživu svalů – jsou výbornou složkou stravy pro sportovce i rekonvalescenty. Z ovesných vloček lze připravit spoustu pokrmů, kaše, polévky, karbanátky, slané i sladké nákypy.
Ovesná kaše
V jednom litru osolené vody uvaříme 15 dkg vloček (asi za 25 minut). Kaši pak můžeme ochutit medem, kompotem, čerstvým i sušeným ovocem, opraženými oříšky, skořicí, hrozinkami. Kdo nemá rád sladké sladké, může kaši připravit slanou a posypat osmaženou cibulkou.
Nákyp z vloček
Asi 20 dkg vloček necháme hodinu bobtnat v 150 ml mléka. Utřeme 4 žloutky s 15 dkg cukru do pěny, přidáme lžičku citrónové kůry, lžíci rozinek, lžičku skořice a 2 lžíce hrubé mouky. Pak vmícháme sníh ze zbylých bílků. Do vymaštěné a moukou vysypané formy dáme asi třetinu těsta, naklademe nakrájená 2 jablka a sušené švestky a doplníme zbylým těstem. Ve vyhřáté troubě pečeme asi hodinu.
Ovesný nápoj
Dvě lžíce ovesných vloček opražíme nasucho na pánvi, přesypeme do mixeru a rozmixujeme (nebo umeleme) na prášek. Přidáme 2 lžíce sušeného mléka, můžeme dosladit podle chuti cukrem, sladidlem nebo medem, zalijeme 150 ml horkého (či studeného) mléka a rozmixujeme. Lze přidat na kousky nakrájené ovoce.
AUTOR: Irena Voříšková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu