Patříte-li mezi milovnice hub, vyzkoušejte třeba žampiony s cibulovou náplní.
Potřebujete: 100 g cibule, lžíci dietního rostlinného tuku, 100 g rýže, 200 ml zeleninového vývaru, 4 velké žampiony, stroužek česneku, lžíci olivového oleje, lžíci rajského protlaku, pepř, sůl, lžičku citronové šťávy a jeden rozdrcený plátek celozrnného chleba.
Příprava: Troubu předehřejeme na 200 °C. Cibuli oloupeme. 70 g nastrouháme na plátky, zbytek jemně pokrájíme. Plátky cibule osmahneme v rozpáleném tuku, přidáme rýži a zeleninový vývar a vaříme přikryté 8 min. na mírném ohni. Žampiony očistíme, vykroutíme třeně a jemně pokrájíme.
Nakrájenou cibuli a třeně s prolisovaným česnekem podusíme na rozehřátém oleji, pak vmícháme rajský protlak. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Houbovou náplní naplníme žampiony a posypeme je strouhankou. Rýži přendáme do vymaštěné zapékací formy. Navrch poklademe plněné houby. V troubě pečeme na prostředním roštu cca 20 min.
Čas od času neškodí dát si rybu, proto pro vás máme výborné, ale přitom lehké a zdravé jídlo:
Dietní kapří perkelt
Ingredience: 2 porce kapra, sůl, citrónová šťáva, lžíce hladké mouky, lžíce rajčatového kečupu, 1 dl zakysané smetany.
Příprava: Porce kapra pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Podlijeme je trochou vody, osolíme, přidáme kečup a dusíme. Měkké porce vyjmeme, šťávu zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a povaříme. Pak vmícháme smetanu, omáčku uvedeme do varu, přidáme porce kapra a prohřejeme je. Výborně si pochutnáte, zvolíte-li jako přílohu rýži.
AUTOR: Eva Čepeláková
ZDROJ: Moda.cz – internetový magazín o módě, kosmetice, zdraví a stylu