Meruňky přinášejí zdraví i krásu

11.09.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Meruňky patří mezi nejzdravější ovoce našich zahrádek. Posilují vlasy, nehty i pokožku, jsou výborným zdrojem železa a dalších prvků, například křemíku a draslíku. Důležitý je také obsah vlákniny.

Z vitamínů je důležitý obsah provitaminu A, který je potřebný při letním opalování pokožky, vitamíny skupiny B i vitamín C. Pro zdraví má význam i obsah zmíněného draslíku, který pomáhá udržovat tonus svalů, odstraňuje únavu, spolupůsobí při tvorbě tkání a slouží jako přirozené diuretikum – močopudný prostředek.

Meruňky jsou považovány za pramen zdraví a dlouhověkosti. Konzumace meruněk zlepšuje krvetvorbu a kvalitu krve. Obsahují také vysoké množství beta karotenu. Lidé, kteří jedí potraviny bohaté na beta karoten, mají nižší výskyt zhoubných nádorů.

Velmi zdravé jsou sušené meruňky, které je vhodné konzumovat při zácpě.

Stačí tři meruňky denně a je po problémech. Čerstvé zralé meruňky jsou vynikající součástí ovocných i zeleninových salátů. Hodí se také při dušení masa, jsou vynikající zejména v moučnících a jiných sladkostech. Pokrmy z meruněk jsou jemné, chutné a přitom
zdravé.

Meruňkové knedlíky z tvarohového těsta
Na vál přesejeme 300 g hrubé (nebo polohrubé) mouky, přidáme jedno vejce, 250 g měkkého tvarohu, lžíci roztaveného másla, špetku soli a trochu mléka – podle potřeby. Vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček a ten nakrájíme na stejné dílky. Do nich balíme půlky meruněk. Vaříme ve vroucí vodě asi 10 minut a propícháme vidličkou, aby vyšla pára. Jednotlivé porce se sypou strouhaným tvarohem, cukrem se skořicí a přelijí se máslem.

Vepřové plátky s meruňkami
Čtyři plátky vepřového z kýty (nebo kotlety) naklepeme, osolíme a opepříme. Na lžíci oleje je opečeme, vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do výpeku přidáme 10 půlek meruněk, 10 sušených švestek (předem namočených ve vodě) a lžičku másla. Krátce prohřejeme. Na talíři maso přelijeme šťávou s ovocem. Jako příloha se hodí opečené brambory.

Meruňkový závin s tvarohem
Potřebujeme 300 g meruněk, 250 g listového těsta, 250 g tvarohu, 50 g moučkového cukru, 20 g másla, lžíci maizeny, jeden bílek, kůru z citrónu, špetku soli, 3 lžíce strouhanky a jedno vejce na potření. Strouhanku osmažíme na másle a vmícháme do ní lžíci moučkového cukru. Listové těsto vyválíme na obdélník, který posypeme opraženou strouhankou, na ní dáme vypeckované meruňky, nakrájené na malé kousky a potřeme tvarohovou náplní (tvaroh smícháme se změklým máslem, moučkovým cukrem, maizenou, ušlehaným bílkem, strouhanou citrónovou kůrou a špetkou soli). Těsto zavineme a závin upečeme na plechu vyloženém pečícím papírem. Před pečením ho potřeme rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchneme vidličkou. Upečený pak posypeme moučkovým cukrem.

Meruňkový šerbet
Ze čtvrt litru vody a 250 g cukru svaříme sirup a necháme ho vychladnout. Asi 750 g zralých vypeckovaných meruněk rozmixujeme se šťávou z jednoho citronu. Přimícháme sirup a dvě lžíce meruňkového likéru nebo meruňkovice a dáme zmrazit. Během mražení ještě několikrát promícháme. Ztuhlý šerbet pak rozdělíme do pohárů a ozdobíme dílkem ovoce, meduňky či máty.

AUTOR: Irena Voříšková 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání