Uvařte si pochoutku z anýzu

19.10.2007 | , Móda.cz
STYL/móda a oblékání


perex-img Zdroj: Finance.cz

Anýz byl používán již od středověku nejen jako koření, ale i v lidovém léčitelství. Hlavní obsahová složka v anýzové silici se nazývá anethol, má nasládlou, osvěžující a kořeněnou chuť. Někde se dodnes anýz žvýká k osvěžení dechu.

Anethol, který omezuje růst bakterií, rozpouští a uvolňuje hleny, příznivě působí proti kašli i při tvorbě žluči a zlepšuje trávení. Odstraňuje plynatost, pomáhá při nechutenství a má protikřečový účinek. Lžička rozdrcených semínek svařených v mléce, oslazeným medem, uklidní před spaním. Používá se také při nervovém napětí a bolestivých předmenstruačních stavech. Anýzový čaj uleví od nadýmání a pomáhá odkašlávání.

Semena mají silnou sladce aromatickou vůni i chuť, pro kterou se používají v lékařství i k přípravě likérů. Lze přidat i k masům nebo houbám. Anýzem se koření především pečivo, ovoce a zelenina a některé nápoje. Přidává se do chleba, bílého pečiva a cukrovinek. Anýzový chléb je oblíben v Rakousku a jižním Německu. Na jižní Moravě jsou zase tradičním pečivem anýzky.

Citrónový chléb s anýzem

Clipboard01_73.jpgPotřebujeme šťávu vymačkanou z jednoho citrónu (i s dužinou), buď kůru z jednoho citrónu – nebo lžíci sušené citrónové kůry, vodu, půl hrníčku vlažného mléka, polévkovou lžíci oleje (nejlépe panenský olivový olej), 2 lžíce medu, 1 čajovou lžičku soli, polévkovou lžíci anýzu, 3 hrníčky chlebové mouky (nebo hrubé pšeničné), balíček instantních kvasnic, půl hrníčku rozinek (nebo pokrájené sušené meruňky), mandlové nebo kukuřičné lupínky na posypaní (asi půl hrníčku), případně slunečnicová semínka (loupaná).

Vymačkáme citrón a přidáme vlažnou vodu, aby bylo šťávy půl hrníčku. Zpracujeme pak se zbývajícími přísadami na těsto, které necháme 10 minut odpočinout.

Zatím si připravíme formu na pečení (vymažeme tukem a vysypeme moukou), do které těsto na chleba vložíme. Povrch můžeme ještě posypat lupínky podle chuti. Pečeme asi 30 minut, až chleba zhnědne.
Anýzový chlebíček

Potřebujeme 200g jemné celozrnné mouky, 150 g vařených brambor, 100 g nadrobno nasekaných jader vlašských ořechů, 3 vejce, lžičku mletého anýzu a cukr na posypání.

Vejce s cukrem dobře utřeme, přidáme mletý anýz, ořechy, vychladlé rozmačkané brambory, mouku a dobře promícháme. Pomalu pečeme ve vymaštěné a vysypané formě. Vychladlý moučník pak nakrájíme a pocukrujeme cukrem.

Anýzky
Použijeme 260 g hladké mouky, 140 g rostlinného tuku, 60 g moučkového cukru, jeden žloutek, celé vejce na potření a anýz na posypání. Těsto vypracujeme z mouky, cukru, tuku a žloutku, necháme je odpočinout a poté rozválíme. Tvořítkem z něj vykrájíme různé tvary sušenek a dáme je na plech vyložený pečícím papírem. Na plechu je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme anýzem. Pečeme krátce, asi 10 minut, při středně rozpálené troubě.


AUTOR: Irena Voříšková 

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STYL/móda a oblékání