Merlot 2006 Reserva - Vina Tarapacá ex Zavala, Maipo Valley, Chile

06.02.2008 | , www.ovine.cz
STYL/víno


perex-img Zdroj: Finance.cz

O vinařství samotném se zde již několikrát psalo, takže není nutno jej představovat. O odrůdě Merlot ani nemluvě. Jedná se velmi známou, módní francouzskou odrůdu, která je oblíbená u mnoha milovníků vín, pro svou plnost, jemnost a sametovost. Proto je také vhodná do směsí s ostřejší a výraznější odrůdou Cabernet Sauvignon.

Adjustáž na mě působí dobrým dojmem. Design zužující se lahve bordó zeleného skla navozuje efektní dojem. Rozvržení a styl viněty je také na dobré úrovni. Menší přední čtvercová nálepka Reserva naznačuje, že půjde o víno zrající minimálně 12 měsíců v dubových sudech a jeden rok na lahvi. Jen zadní, maličká, viněta mohla být o něco větší a písmo čitelnější. Mnoho informací se zde přesto nedozvídáme. Je třeba navštívit přehledné a informativní stránky dovozce, kde se dovíme informace o vinařství, výrobních řadách vín i o nich samotných. Korek není plastový, jak jsme u některých vinařství z Nového světa zvyklí, ale je celistvý, délky 45 mm s potiskem výrobce.

Barva vína ve sklenici je čistá, sytá, tmavá, neprůhledná, černo-fialového odstínu. Pouze menisk má světlejší fialový odstín. Viskozita je překvapivě střední se slabšími mosty.

Buket je výrazný a intenzivní. Do nosních receptorů vám vnikne bohaté aroma černých višní, postupně přecházející dokonce do jahodovo-malinových sladkých tónů, dále pak sladké dřevo, vanilka a jemná kávovinka. Víno postupně překvapí plejádou různých aromat.

Chuť je v očekávání také mohutná a plná s dlouhotrvajícím extraktivním závěrem. Je bohatá zejména na bobulové ovoce - přezrálé třešně, švestkový koláč, mátu, skořici a kakaové tóny. Závěr patří dlouhé, pepřnaté, hřejivé a pálivé dochuti. I přes tyto tvrdší tóny je víno dobře komponované, zakulacené a dobře pitelné. Je zde však jedno ale. Po celou dobu, při jakékoliv teplotě jsem pociťoval v chuti alkoholové i chemicko-technické aroma, které působilo celkovou disharmonii vína. Nebylo nijak výrazné, bylo zakomponováno až někde vzadu, v sekundární chuti vína po všech jiných aromatech. Bylo to snad poprvé, co mi červené víno chutnalo podchlazené, nejlépe okolo 12-13 °C! Zda se jednalo jen o smolnou lahev nebo o mé divné chutě, je ve hvězdách. Přesto vínu uděluji nadprůměrnou známku.

Celkově se tedy jedná o slušné, hutné víno jižanského typu s vadou na kráse, v podání chemických aromat. Snad jsem jej neměl popíjet jen tak a dopřát si k němu hutnou, masitou stravu. Ale ta by nejspíše tyto tóny překryla a já bych je ani nezpozoroval. A to by byla chyba.

 

Autor článku

 

Články ze sekce: STYL/víno