O bezúročnou půjčku mohou občané žádat od 1.dubna

17.03.1999 | ,
Domovská stránka


Žádosti o bezúročnou půjčku na bydlení mohou občané podávat od 1.dubna na pobočkách Českomoravské záruční a rozvojové banky (ČMZRB). Formuláře žádostí mohou zájemci získat od 22.března na pobočkách ČMZRB, hypotečních bank a stavebních spořitelen. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař.

Bezúročnou půjčku na bydlení s odkladem splatnosti letos získají jen příjemci minimálně stotisícové hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření. Změny podmínek pro poskytování, které začátkem března přijala vláda, přitom byly provedeny tak, aby se tato forma státní pomoci dostala ve větší míře k těm, kdo ji skutečně potřebují. V předchozím roce totiž půjčku získávali příjemci úvěru v jakékoli, tedy i symbolické výši.

Žadatelé letos mohou získat půjčku 50 tisíc korun a další tři tisíce korun za každý metr čtvereční budovaného bytu, maximálně však 200 tisíc korun. Loni měli žadatelé nárok na 25 tisíc a 2500 korun za metr čtvereční. Půjčku v maximální výši 200 tisíc korun tak bude moci letos žadatel uplatnit již na byt o výměře 50 metrů čtverečních.

Půjčku bude možné využít na budování menších bytů než v předchozím roce. Má se totiž vztahovat už na byty s celkovou podlahovou plochou o výměře minimálně 34 metrů čtverečních. Maximálně dvousettisícovou bezúročnou půjčku poskytuje stát rodinám s příjmy do čtyřnásobku životního minima.

Bezúročné půjčky byly zavedeny v polovině roku 1997. Do června 1998, kdy ministerstvo půjčky pro nedostatek financí zastavilo, poskytlo 4843 půjček ve výši miliardy korun. Při objemu 1,453 miliardy korun, který je na tento typ podpory v rozpočtu vyčleněn letos, Císař předpokládá, že ministerstvo poskytne 7000 bezúročných půjček.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka