Kopřiva obsahuje vitamíny A, B i C, minerály, čerstvá zejména železo a další prospěšné látky jako histamin, kyselinu mravenčí a křemičitou, acetylcholin, serotonin a taniny. Významný je také chlorofyl listů, který má protizánětlivý a hojivý účinek a pomáhá při regeneraci pokožky. Díky antiseptickému působení se kopřiva používá při léčení zánětů dýchacích a močových cest. V lidovém léčitelství je ordinována při trávicích obtížích a jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky. Kopřiva je naše nejlepší krev čistící léčivá bylina. Pomáhá při vodnatelnosti odnímáním vody, snižuje náchylnost k nachlazení a pomáhá při dnových a revmatických bolestech a rovněž při zúžení cév.
Běžně se z kopřivy připravuje čaj, ať již ze samotné byliny anebo směsi, ve které je kopřiva obsažena. Pro kosmetické použití se dává přednost odvaru. Podávání kopřivy je naprosto bezpečné, nejsou známy žádné kontraindikace a nežádoucí účinky.
O využití kopřivy v kosmetice jsme psali v předchozím článku. Článek si můžete přečíst ZDE >>
Kopřivový čaj
Kopřivový čaj se pije zásadně bez cukru a nesmí být převařený, jen spařený, aby se nezničily účinné látky. Doporučuje se očistná kúra po dobu tří týdnů. V této době se vypije denně po doušcích jeden litr čaje, nebo tři šálky (250 ml). Na jaře používáme zásadně čerstvě natrhanou, omytou bylinu, pouze pro zimní období sušené byliny.
Kopřivová polévka
K přípravě potřebujeme 100 g drobně nasekaných mladých kopřiv, dobře opraných, které povaříme ve slané vodě, přidáme zpěněnou cibulky (nebo i jíšku), kousek celeru, petržele a mrkve – nahrubo nastrouhané a povaříme. Dochutíme a zašleháme kyselou smetanu a vejce nebo žloutek, případně nasypeme pokrájené vejce uvařené natvrdo. Podáváme posypanou strouhaným sýrem.
Krémová bramboračka s kopřivami
Potřebujeme 500 g kopřiv, 1 litr vody, 5 brambor, 1 mrkev, hrášek, kousek brokolice, 2 cibule, 4 lžíce smetany, 5 lžiček másla, sůl, pepř nebo jiné koření, případně půl bujónové kostky. Kopřivy, nakrájené brambory, nakrájenou cibuli a zeleninu uvaříme doměkka ve slané vodě. Rozmixujeme polovinu polévky se smetanou a máslem a smícháme znovu se zbývající polovinou. Podáváme posypané nakrájenými, spařenými kopřivovými listy.
Kopřivová polévka se sýrem
Litr vývaru z bujónu (nebo litr vody), půl litru mléka a 500 g nasekaných kopřiv přivedeme k varu. Nakrájené 3 tavené sýry necháme za stálého míchání v polévce rozpustit, dochutíme solí a pepřem, chvíli povaříme a nakonec vmícháme žloutek. Podáváme s osmaženými nebo opraženými kostičkami žemle a posypané nakrájenými, spařenými kopřivovými listy.
Salát z kopřiv
Potřebujeme 400 g mladých kopřiv, stroužek česneku, 1 cibuli, 2 lžíce oleje, lžíci citrónové šťávy, sůl a pepř. Oprané kopřivy nasekáme najemno a vložíme je do mísy. Přidáme nakrájenou cibuli, utřený česnek a zalijeme zálivkou připravenou z oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Sytější variantou je přidání natvrdo uvařených vajec nebo nastrouhaného sýru.
Kuřecí roláda s kopřivami
K přípravě rolády je potřeba vykostěné kuře, 4 vejce, hrst kopřivových listů, lžíce nasekané petrželky, 80 g uzeného masa, 80 g cibule, 20 g másla, sůl a pepř. Uzené maso nakrájené na kostičky zlehka opečeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme. Pak vmícháme spařené kopřivové listy, podusíme a zalijeme vejci, osolíme, opepříme a za stálého míchání vejce opečeme. Plát kuřecího masa rozložíme kůží dospod, osolíme a opepříme. Vychladlou směs pak rozetřeme na plát masa, posypeme nasekanou petrželkou, svineme do rolády a zavážeme provázkem. Pečeme při 180°C asi hodinu a během pečení maso přeléváme výpekem, případně přidáme trochu vody.
Kopřivový „špenát“
Mladé lístky kopřiv a pampelišek propereme, správný poměr kopřiv a pampelišek je 4 díly kopřiv a 1 díl pampelišek. Obojí spaříme horkou vodou a po odkapání jemně usekáme, dáme na cibulku smaženou na másle, přidáme česnek (2 stroužky) utřený se solí a chvíli podusíme. Nakonec zahustíme 2 vejci, přisolíme a opepříme.
Pirohy s masem a kopřivami
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a drobně nakrájený česnek. Přidáme mleté maso (směs vepřového a hovězího), spařené nasekané kopřivy, podle chuti osolíme a přidáme pepř a sladkou mletou papriku, případně další koření – třeba na mletá masa, můžeme přidat i sekanou petrželku a nasekaná natvrdo vařená vejce. Pak rozválíme listové těsto, rozkrájíme na stejně velké čtverečky, do prostřed každého dáme trochu náplně, přeložíme na trojúhelník a okraje dobře stiskneme. Když okraje před uzavřením potřeme bílkem, lépe drží. Pirožky na plechu v horké troubě zapečeme.
Stejně připravenou směs mletého masa a kopřiv můžeme plnit i do paprik, které podáváme s rajskou omáčkou.
Vejce plněná pěnou z kopřiv
Potřebujeme 4 vejce natvrdo, 2 cibulky, lžíci nasekaných kopřiv, lžíci plnotučné hořčice, hlávkový salát, svazek ředkviček, mrkev karotku, sůl, pepř a 2 lžíce rostlinného másla. Vychladlá vejce oloupeme, nakrájíme na půlky a žloutky vyjmeme. K žloutkům přidáme máslo, hořčici, nasekané cibulky a kopřivy a se solí a pepřem utřeme do pěny. Směs pomocí cukrářského sáčku nastříkáme do žloutků, ozdobíme nastrouhanou karotkou a najemno nakrájenými ředkvičkami. Podáváme na listech hlávkového salátu a s pečivem.