Podlaha v kuchyni: Cotto - Stylové a moderní (3.díl)

06.11.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Velice oblíbená a módní je cihelná režná dlažba z pálené hlíny, často zpracovávaná ručně, která vychází z typických středomořských neglazovaných dlaždic cotto.

Na rozdíl od své předlohy vykazuje dlažba českých výrobců lepší charakteristiky, zejména nižší nasákavost, vyšší pevnost, kyselinovzdornost, tvrdost, odolnost proti opotřebení a lépe se udržuje. Barevná škála zahrnuje od tradiční cihlově červené barvy přes přírodně bílou, béžovou a okrovou až po hnědočervenou s tmavými přížehy. Povrch je pro kuchyni lépe zvolit ošetřený voskem pro snadnou údržbu. Výrobci této dlažby zpravidla nabízejí ucelené skupiny tvarově i rozměrově rozmanitých výrobků včetně speciálních dílů na obklad schodišťových stupňů. Zajímavě působí bordura vložená do dlažby a zvýrazňující střed místnosti, nebo kombinace prvků různé velikosti. Tato dlažba se obzvlášť hodí do rustikálních kuchyní ze dřeva doplněných dalšími přírodními materiály nebo k venkovskému stylu.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ