Ovšemže mám na mysli dřevo pravé a nikoliv jeho laminátové napodobeniny. Podlaha z tvrdých dřev jde s kuchyňským provozem opravdu dohromady, záleží pouze na kvalitní povrchové úpravě, kterou by měl být syntetický, případně vodou ředitelný lak, nikoliv vosk. Lépe nežli parketové čtverce se do kuchyně hodí klasické dubové parkety, případně mořené v požadovaném tónu. Jejich rozměry umožňují mnoho způsobů pokládky od rybinového kladení až po řemenové ze stejně nebo různě dlouhých dílců.
Při volbě klasických parket lze vybírat ze dvou standardních tloušťek - 14 a 22 mm. Masivní parketa tloušťky 22 mm je zárukou trvanlivosti, tato podlaha se dědí. Po letech je možné ji opakovaně zbrousit a znovu povrchově ošetřit.
Novinkou mezi dřevěnými podlahami je bambusová krytina. Je výrazně tvrdší než většina domácích tvrdých dřev a současně odolnější proti změnám teploty a především vlhkosti. Podobně jako prvky z klasických dřev nabízejí bambusové parkety mnoho způsobů kladení a výsledných vzorů z dílců různých délek.
Větší zranitelnost dřeva při pádu těžkých, ostrých anebo kovových předmětů na podlahu v kuchyni vhodně vyřeší kombinace s dlažbou či mozaikou v pruhu podél kuchyňské linky.
Snížení ceny lze dosáhnout zakoupením kvalitativně horší kategorie dřeva, která se vyznačuje nerovnoměrnou kresbou a nevypadávajícími suky. Obzvlášť po dodatečném barevném zatónování mořidlem a přelakováním vypadají tyto parkety velmi zajímavě a živě právě díky drobným nedokonalostem.