Podlaha v kuchyni: PVC nebo koberec? (7. díl)

15.11.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Většině z nás se se slovem PVC automaticky spojují kuchyně panelového bytu vybavené tou nejlacinější, nehezkou vinylovou krytinou...

PVC - Barevné a praktické

Dnešní nabídkou, která zahrnuje širokou škálu barev, typů a dezénů podlah na této bázi, však budeme mile překvapeni. Jejich výhodou kromě pevnosti, pružnosti a vysoké odolnosti proti obrusu je především bezesparost a tedy snadná údržba. Při kontaktu s lidským tělem se jedná o pocitově teplejší povrch než povrch dlažby.

Korek, koberce - Lapači nečistot

Korek jako podlahovou krytinu nemohu doporučit do náročného kuchyňského provozu ani do jiné místnosti. Spáry lepených čtverců se postupem času nehezky rozestupují a zanášejí při údržbě drobnými nečistotami. Povrch korkové podlahy i přes pečlivé ošetření a pokládku z rolí se časem v důsledku obrusu narušuje, nestejnoměrně tmavne až černá. Akceptovat tento materiál na podlaze lze pouze jako nouzové prozatímní řešení. Finanční úspora, která je snad jediným argumentem pro použití tohoto materiálu, se zvětšuje s vlastní pokládkou.
Poslední zmíněnou skupinou podlahových krytin jsou textilní povrchy, které však ve vysoce namáhaném kuchyňském provozu nemají místo. Také  běhouny a menší kusové koberce se v kuchyni stávají pouze obtížně čistitelným lapačem nečistot.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ