Podlaha v kuchyni: Zvláštní kapitola - spárování (8.díl)

18.11.2002 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Samostatnou otázkou keramických podlah je barevnost spár. V žádném případě není vhodné použít bílou spárovací hmotu na jakoukoliv podlahu včetně bílé dlažby.

Časem v důsledku omývání podlahy nestejnoměrně šedne a špiní se a podlaha při nejlepší péči vypadá neupraveně a zanedbaně. Vhodnější je barva spáry vždy o tón tmavší nežli dlažba, nejlépe tón v tónu. Problémem zůstává míchání spárovací hmoty na stavbě, kdy často dochází k nerovnoměrnému smísení základní, například šedé barvy s přidanou barvou. Nestejnoměrná barevnost spáry totiž nemizí ani po zaschnutí spárovací hmoty. Taková drobná nedokonalost dokáže výrazně pokazit celkový dojem dokonce i velice luxusní a pečlivě vybrané dlážděné podlahy. Jistý úspěch zaručují proto spárovací hmoty namíchané výrobcem do tónů prezentovaných na barevnici.

Při použití výraznějších, sytých barev dlažby a obkladů je pak vhodné a velmi zajímavé použít spárovací hmoty kontrastní neboli doplňkové barvy. Velkou výhodou dlažby z jakéhokoliv materiálu je možnost kombinace s obkladem stejného materiálu nad kuchyňskou linkou, na pracovním pultě, ostrůvku.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Veronika Kopová  

Články ze sekce: BYDLENÍ