Domácí spotřebiče: Vaříme, pečeme, smažíme (5.díl)

02.04.2003 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Oproti chladným podmínkám v ledničkách a mrazničkách jsou sporáky místem, kde se dosahuje vysokých teplot. Sporák je bezpochyby nejzákladnější součástí kuchyně.

Kromě plynového provozu se stále více prosazuje elektřina, takže se již hojně využívají i sporáky kombinované: pečicí trouba je elektrická, plotýnky spalují plyn, případně jsou na desce dva hořáky plynové a dvě plotýnky elektrické. Nejnovější sklokeramické varné desky obsahují infračervený varný senzor, který měří permanentně teplotu v hrnci. Varné zóny se zahřívají až do dosažení nastavené teploty a zachovávají ji s přesností na 1 °C. To je bezpečné a pohodlné, protože nic nepřekypí (ani mléko) a nic se nerozvaří, například knedlíky, nezávisle na jejich množství v hrnci. Dosažení nastavené teploty indikuje varná zóna optickým i akustickým signálem a další vaření následuje automaticky. Není tedy třeba neustále kontrolovat či regulovat teplotu. Nové typy ovládání nabízejí ještě větší bezpečnost díky odnímatelným magnetickým ovládacím knoflíkům. Při sejmutí jednoho nebo více magnetických knoflíků nebo při jejich posunutí se vždy vypne příslušná varná zóna. Obsluha je tak jednoduchá jako s obvyklými ovládacími knoflíky a přitom je deska snadněji čistitelná.

Součástí sporáků jsou také horkovzdušné trouby většinou kombinované s funkcí grilu. Nejmodernější výrobky mají vnitřní stěny opatřeny vrstvou z materiálu na bázi křemíku, což umožňuje snadné čištění. Zároveň je důležitá dobrá izolace, aby nedošlo k přílišnému ohřátí vnějších stěn, o které by se mohly zejména děti snadno popálit.

Kromě klasických trub se staly nedílnou součástí kuchyní také trouby mikrovlnné. Využívány jsou především k ohřívání hotových jídel nebo rozmrazování pokrmů. Moderní mikrovlnky dokáží na základě údajů o druhu potravin a jejich hmotnosti automaticky nastavit optimální výkon a dobu přípravy jídla.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   

Autor článku

Michal Sochor  

Články ze sekce: BYDLENÍ