Několik dobrých rad pro pohodlnou práci při vaření

12.03.2004 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


perex-img Zdroj: Finance.cz

Moderní kuchyňská centra nabízející kromě kompletního vybavení kuchyně také poradenský servis většinou svým zákazníkům pomohou také s plánováním.

Stačí tedy jednoduchý plánek místnosti, kde by měla být kuchyně umístěna, a jasné představy o tom, co od své budoucí kuchyně očekáváme. Neuškodí však, známe-li alespoň základní pravidla ergonomie, která jsou při práci v kuchyni základním předpokladem pohodlné práce.

  • Spíše než podle katalogu hotových sestav vybírejme jednotlivé komponenty kuchyňské linky. Ne všechno, co se nám v katalogu líbí, se do daného prostoru vejde.
  • Hlavními centry je skladování (lednice, spížní skříň), příprava (pracovní deska), vaření (sporák, varná deska) a mytí (dřez). Tato centra by měla být umístěna v logickém sledu za sebou nebo co nejblíže sobě.
  • Prostor pro přípravu by měl být široký alespoň 80 cm. V malé kuchyni může být rozšířen o výsuvnou desku.
  • Varnou desku nikdy neumisťujeme těsně ke stěně, po obou stranách je vhodné zachovat alespoň 20-30 cm volného prostoru. Snížení varného prostoru pod úroveň pracovní plochy umožní získat lepší přehled o nádobách na desce. Pokud vaříme na plynu, neměla by být deska umístěna blízko okna - průvan by mohl uhasit plamen.
  • Podobně mycí centrum (dřez) vyžaduje po obou stranách volný prostor. Pokud jsme zvyklí mýt nádobí v myčce, zvažme použití dřezu s pevným odkapávačem, většinou jen zabírá prostor.
  • Bezdětné páry či single žijící jedinci většinou vystačí se spodními skříňkami, místo horních skříněk lze využít policový systém.
  • Kulaté jídelní stoly jsou na prostor náročnější než hranaté. Průchod mezi jídelním stolem bez židle a pracovní deskou by měl být široký alespoň 90 cm, u dřezu 110 cm a u varné desky nebo zásuvkové skříně 120 cm.
  • Znovu moderní jsou sestavy na nožičkách, které s sebou však nesou zvýšené riziko usazování nečistot pod linkou. Vhodnější je proto zvolit sestavu na soklu.

Připraveno ve spolupráci s časopisem   
 

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ