Základní otázkou při výběru nebo stavbě krbu či grilu je způsob topení. Tradičním otopem je dřevo nebo dřevěné uhlí, stále častěji se však používají výrobky elektrické či plynové, které sice postrádají příznačnou romantiku, protože ochuzují uživatele o pohled do řeřavých uhlíků a vůni marinády ukapávající do ohniště, ovšem tuto nevýhodu vyvažují komfortní obsluhou a rovnoměrným žárem.
Jako příslušenství by u žádného venkovního krbu či grilu nemělo chybět grilovací nářadí, které využijeme při přípravě jídla. Při topení dřívím či dřevěným uhlím budeme potřebovat nástroje pro obsluhu ohně, tedy minimálně lopatku a pohrabáček, v ostatních případech vystačíme s kuchyňským náčiním, které má pro potřeby grilování delší rukojeti kvůli ochraně proti žáru. Může být dřevěné stejně tak jako kovové, určitě ne plastové.