Jeho výhodou je kromě toho i velmi rychlá příprava k použití, plynulá regulovatelnost žáru a samozřejmě přenosnost, protože kvůli nádobě s plynem bývají tyto grily opatřeny kolečky. Spalují propan butan z běžných tlakových nádob, případně ze speciálních plynových bombiček pro přenosné grily. Zatímco v prvním případě nehrozí, že bychom někdy zůstali bez plynu, protože i na venkově dnes fungují drobní prodejci tlakových nádob, speciální bombičky budeme třeba na horské chatě shánět obtížněji.
Grilovací plocha může mít podobu teflonové desky, pod níž jsou uloženy hořáky, většinou se však setkáme s lávovými kameny, které po rozpálení žhnou a působí jako uhelné nebo dřevěné uhlíky. Vlastní příprava pokrmu probíhá na roštu nad kameny. Lávové kameny mají několik výborných a pro kuchyni velmi vhodných vlastností: dobře drží teplo, pohlcují tuk, šťávu a pachy, po určité době je proto třeba je vyměnit nebo umýt.
Potřebujeme-li opékat maso, o kterém víme, že rychle vysychá, například ryba nebo tenké kuřecí plátky, přicházejí výrobci s dalším řešením. V lávovém grilu můžeme podle potřeby měnit kamínky za nádobu s vodou, která pohlcuje odkapávající tuk a navíc brání vysoušení.
Podobně komfortní obsluhu umožňují i grily elektrické. Griluje se přímo na teflonové desce se zabudovanými elektrickými spirálami. Kromě stejných výhod jako u plynových grilů však elektrické grily mají zásadní nevýhodu v omezené dostupnosti elektřiny. Abychom se vyhnuli natahování kabelu po zahradě, je vhodné do místa pro grilování přivést elektřinu pod zemí pevnou přípojkou.