Za první pololetí zavřela SZPI 105 provozů, nejvíce restaurací

12.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Brno 12. července (ČTK) - Za první pololetí zavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) 105 provozů, nejčastěji restaurace a další podniky společného stravování kvůli závažným prohřeškům proti hygienickým předpisům. Právě provozy veřejného stravování zůstávají největším problémem, uvedl v tiskové zprávě mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Loni inspekce za první půlrok uzavřela přes 130 provozů.

Restaurací, rychlých občerstvení, hospod či barů zavřeli inspektoři na místě 47. \"Důvodem byl zejména zanedbaný úklid v podobě vrstev mastnoty, prachu a zbytků potravin na kuchyňských zařízeních, podlaze a skladech potravin. Dalším problémem je plíseň na stěnách, nezvládnutý odvoz odpadů a podobně,\" popsal potíže Kopřiva.

Provozy společného stravování začala SZPI kontrolovat loni po změně zákona, ústřední ředitel Martin Klanica letos na začátku roku prohlásil, že stav byl horší, než čekal, a že některým provozovatelům scházejí elementární hygienické znalosti. \"Proto inspektoři pokračují i v létě v intenzivních kontrolách dodržování hygienických předpisů. Výsledky za první polovinu roku ukazují, že povědomí o základních povinnostech v oblasti dodržování potravinového práva u řady provozovatelů stále zůstává na značně neuspokojivé úrovni,\" uvedl Kopřiva.

Problémy inspekce nachází i u některých maloobchodních prodejců, kam spadají jak řetězce provozující supermarkety, tak menší obchody a večerky. Inspekce jich zavřela 46. K nejčastějším příčinám patří výskyt škůdců ve skladech i v prodejně, potraviny okousané hlodavci, nezabezpečení prostor před pronikáním škůdců a dlouhodobě zanedbaný úklid.

S hříšníky zahajuje inspekce správní řízení o uložení pokuty. Po nápravě pak povoluje provoz znovu otevřít.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK