Zvýšení spotřeby bylo především u mléka a mléčných výrobků, kterých meziročně Češi zkonzumovali o 5,8 kilogramu více. Každý Čech v průměru loni snědl 242,3 kilogramu mléčných výrobků a mléka. Konzumace ovoce se zvýšila o 4,3 kilogramu ročně na 82,4 kilogramu na hlavu. Masa snědl každý v průměru 79,3 kilogramu, což je o 3,4 kilogramu více než předchozí rok.
O 0,4 procenta na 250 litrů za rok vzrostla spotřeba nealkoholických nápojů a minerálních vod. \"I když spotřeba minerálek a nealkoholických nápojů meziročně vzrostla, stále je pod úrovní rekordního roku 2008,\" upozornil Hrbek. Tehdy byla spotřeba o 47 litrů vyšší než loni.
Loni také lidé v Česku více jedli kroupy, ječnou krupici, ovesné vločky nebo rýži. Naopak méně si dopřávali chléb a další pečivo.
Český statistický úřad (ČSÚ) disponuje nepřerušenou řadou údajů o spotřebě od roku 1948, které ukazují na oblibu potravin v jednotlivých dekádách. V 50. letech se nejvíce jedly výrobky z mouky a brambor, pro 60. léta byla typická zelenina. V 70. a 80. letech nastala podle statistiků éra masa, živočišných tuků a vajec. Po listopadové revoluci 1989 se trh otevřel a škála potravin začala být mnohem rozmanitější.