Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávala mezi 25. a 27. lednem.
Přes 1,26 tuny masa veterináři našli v mrazírně prodejny, bude zlikvidováno v asanačním podniku.
Veterináři dostali informace o nebezpečné zásilce systémem rychlého varování RASFF, kam je vložilo Nizozemsko. Tam šla také zásilka od stejného polského dodavatele.
Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.
\"Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla,\" dodal mluvčí SVS Petr Pejchal. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.
Naposledy se ve větším množství objevila bakterie v polském kuřecím mase předloni během prázdnin v Bruntále. I tehdy byla zásilka 210 kilogramů už prodaná. O několik měsíců dříve šlo o dvě třítunové zásilky.