\"Běžně tady už v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického,\" uvedl Stárek. Krizová situace je ale podle něj u pivnic či venkovských restaurací, jejichž provozovatelé se s novou regulací hůře vyrovnávají. \"Hospoda na venkově se dnes opravdu dělá jako srdcová záležitost. Není to živnost k tomu, aby někoho uživila,\" upozornil Stárek.
Hotely a restaurace elektronicky evidují tržby od loňského prosince. Zákaz kouření platí v restauracích od konce května. \"Říkali jsme to dopředu. Zavede se EET, do toho se zavede zákaz kouření a dojde k tomu, že se zvýší ceny v restauracích, což je celkem logický ekonomický model. A že dojde k tomu, že část restaurací ukončí provoz,\" podotkl Stárek. Dodal, že v uplynulém roce byly v Česku na druhou stranu otevřeny nové restaurace.
Podle Stárka by stát měl usnadnit podnikání v tomto oboru. \"My říkáme, že by bylo potřeba rozumně se zamyslet nad tím, proč máme jedno z nejvyšších DPH v Evropě. My jsem podpořili EET a počítáme, že se více vybere a bude efektivnější výběr daní, ale pak by bylo fér se zamyslet i nad výši daní celkově. Také odvody za zaměstnance jsou u nás bezkonkurenčně nejvyšší,\" upozornil Stárek.
Po spuštění EET se podle asociace narovnalo pokřivené tržní prostředí. Pokud s něčím nesouhlasí, jsou to podle Stárka výjimky nejen z povinnosti elektronicky evidovat tržby, ale i ze zákona zakazujícího kouřit v restauracích. Ten se nedotýká různých klubů a provozů provozovaných spolky, například hasiči. Takovéto podniky přitom zejména na malých městech a vesnicích představují významnou konkurenci místním restauracím.
\"Je třeba narovnat prostředí a snažit se maximálně deregulovat,\" uvedl Stárek, podle kterého by například malé venkovské hospody mohly podpořit obecní úřady.
EET začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Řada restaurací, které po zavedení EET zdražily, to zdůvodňovala vyššími náklady za pokladny, software a poplatky. Restauracím se zároveň snížila sazba daně z přidané hodnoty pro stravovací služby z 21 na 15 procent.