EET po roce fungování eviduje tržby 161.000 podnikatelů

01.12.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 1. prosince (ČTK) - Elektronická evidence tržeb po roce fungování eviduje tržby 161.000 podnikatelů a dalších zhruba 300.000 by se do ní mělo zapojit příští rok ve třetí a čtvrté vlně. Ministerstvo financí oceňuje na EET mimo jiné pozitivní dopad na rozpočet, do kterého podle jeho odhadu jen na dani z přidané hodnoty (DPH) přinesla od ledna do konce listopadu navíc 4,1 miliardy Kč. Naopak se podle úřadu nepotvrdilo, že zlikviduje drobné živnostníky. Asociace hotelů a restaurací ale tvrdí, že po zavedení EET a následném zákazu kouření počet restaurací klesl o zhruba desetinu, zároveň se podle ní ale narovnalo pokřivené tržní prostředí.

\"Určitě se nepotvrdilo, že budou data, která shromáždíme, zneužívána. Nepotvrdilo se, že systém zkolabuje. Nepotvrdilo se, že to zlikviduje drobné živnostníky,\" zhodnotil fungování EET ministr financí Ivan Pilný (za ANO).

Kladný přínos EET nezpochybňují ani někteří ekonomové, její příspěvek do státní kasy lze podle nich ale těžko vyčíslit. Podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška je to i kvůli tomu, že není vidět, jak by se situace vyvíjela bez EET. Současně ale poukázal na to, že EET srovnala podmínky na trhu stravovacích služeb. Hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda k tomu dodal, že \"při posuzování ekonomického a společenského dopadu je třeba hodnotit také ekonomické a zejména sociální náklady spjaté s rušením například vesnických pohostinských zařízení nebo trafik v odlehlejších místech, ke kterým v důsledku zavedení EET došlo\".

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek dnes potvrdil, že po zavedení EET je krizová situace právě u pivnic či venkovských restaurací, jejichž provozovatelé se s novou regulací hůře vyrovnávají. \"Hospoda na venkově se dnes opravdu dělá jako srdcová záležitost. Není to živnost k tomu, aby někoho uživila,\" uvedl Stárek.

Podle něj po zavedení EET a zákazu kouření zaniklo v ČR zhruba 3000 restaurací z odhadovaných 35.000. \"Běžně v minulých letech pravidelně ubývalo zhruba pět procent restaurací ročně. Teď se tempo trochu zrychlilo, nevidím to ale jako nic dramatického,\" doplnil Stárek. Pokud s něčím asociace podle něj nesouhlasí, jsou to výjimky z povinnosti elektronicky evidovat tržby a ze zákona zakazujícího kouřit v restauracích, který se nedotýká různých klubů a provozů provozovaných spolky, například hasiči. Takové podniky přitom zejména na malých městech a vesnicích představují významnou konkurenci místním restauracím.

První vlna EET začala loni 1. prosince pro ubytovací a stravovací služby a druhá letos v březnu pro velkoobchod a maloobchod. Podnikatelé v těchto oborech dosud zaevidovali 3,6 miliardy účtenek a přiznali tržby za 1,3 bilionu korun. Třetí fáze EET má začít 1. března 2018 a má se týkat stánkového prodeje občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, stejně jako prodeje na farmářských trzích nebo služeb účetních, advokátů a lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí vybraní řemeslníci či další služby.

Počátkem října ministerstvo financí na podporu EET spustilo účtenkovou loterii. První losování se konalo 15. listopadu, další bude 15. prosince. Do druhého losování se podle Pilného aktivně zapojilo zhruba 450.000 hráčů, kteří za listopad zaregistrovali 13,6 milionu účtenek, přičemž do slosování bylo zařazeno 11,5 milionu účtenek.

Úřady za rok fungování EET provedly 76.761 kontrol a uložily 4000 pokut za 38,4 milionu korun. Kvůli neplnění EET správa uzavřela 11 provozoven, z toho pět už obnovilo svou činnost. Nejčastějším prohřeškem při kontrolách bylo nevystavení účtenky, nezaslání údajů do systému EET nebo neumístění informačního oznámení.

Podle listopadového průzkumu agentury STEM pro finanční správu se 64 procent lidí domnívá, že EET je pozitivní opatření. Při zavádění EET to bylo 63 procent lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK