\"Sloučení výroby do jednoho závodu jsme vyhodnotili jako nutný a zároveň velmi šetrný krok k tomu, jak zvýšit efektivitu výroby a zajistit naši dlouhodobou konkurenceschopnost na stále náročnějším trhu s mléčnými výrobky,\" uvedl generální ředitel Miroslav Maňásek.
Výroba v Sedlčanech bude snižována postupně, ukončení je naplánováno na květen 2019. Zaměstnanci dostanou nabídku pracovat v Hesově nebo v dalším výrobním závodě společnosti Savencia v Hodoníně. Sjednocení výroby by nemělo mít vliv na spotřebitele, obchodní partnery ani dodavatele mléka, jejichž dodávky v plné míře přebere hesovský závod.
Firma chce odcházejícím zaměstnancům vyplatit nadstandardní odstupné a nabídne jim i další pomoc, například rekvalifikační kurzy. Pomáhat by jim měla také specializovaná agentura. V Sedlčanech je podle Buriana zatím nízká nezaměstnanost kolem 3,5 procenta, sýrárna ale patří mezi největší zaměstnavatele. Dalším významným podnikem jsou Sedlčanské strojírny, hodně lidí pracuje i v nemocnici. \"Řada lidí také dojíždí za prací do Prahy,\" dodal starosta.
Sedlčanská mlékárna zahájila výrobu v 50. letech minulého století, sýr Hermelín byl zpočátku vyráběn pouze ručně v malém množství. V roce 1981 byla uvedena na trh Lučina. V letech 1963 až 1991 patřila mlékárna podniku Laktos, v roce 1992 byla přeměna na akciovou společnost Povltavské mlékárny. Od roku 1996 je závod součástí francouzské skupiny Bongrain. Od roku 2016 mlékárenské podniky ze Sedlčan, Hodonína a Přibyslavi vystupují pod jednotným názvem Savencia. Změna názvu měla podpořit mezinárodní viditelnost firmy.