Podle zdrojů agentury Reuters EU minulý týden naznačila, že by mohla více otevřít svůj trh hovězímu masu z jihoamerických zemí, konkrétně zvýšit dovoz na 99.000 tun ročně ze stávajících 70.000 tun. Není však úplně jasné, jak by tento objem byl rozdělen mezi dražší chlazené a levnější mražené maso. Vývoz hovězího masa je pro státy Mercosuru stěžejní otázkou, současně je ale také zdrojem obav unijních zemědělců, především z Irska a Francie.
V popředí zájmu EU je zase otevření jihoamerického trhu pro osobní automobily a jejich komponenty a pro mléčné výrobky, jakož i přístup evropských firem k veřejným tendrům a námořním službám. V neposlední řadě pak Evropská unie jedná o ochraně názvů potravin a nápojů jako šampaňské a parmská šunka, které lze podle EU použít pouze pro výrobky vyrobené v konkrétních oblastech.
Co se týče snížení cel, dohoda s Mercosurem by se mohla stát dosud nejlukrativnější obchodní smlouvou unie, úspory by mohly být třikrát větší než v případě dohod s Kanadou a Japonskem dohromady. \"Obě strany mají jasnější představu, jak dohody dosáhnout, teď záleží na politických aspektech,\" uvedl zdroj agentury Reuters.