MZe: Kvůli antibiotikům v Polsku budou větší kontroly vajec

26.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 26. března (ČTK) - Až v 80 procentech polských chovů se využívají antibiotika, uvedlo na základě tvrzení polských médií české ministerstvo zemědělství. Nařídilo větší kontroly dovozu před Velikonocemi, sdělilo dnes v tiskové zprávě. Podle prezidenta Agrární komory ČR Zdeňka Jandejska je zahraniční produkce z Polska levnější, protože tamní producenti dostávají větší podpory od státu. Dnes to uvedl na tiskové konferenci. Obchodní řetězce i na českých vejcích, která se aktuálně podle Jandejska prodávají kolem tří až 3,5 koruny za kus, vydělávají kolem 1,7 až dvou korun na kus. Podle údajů Českého statistického úřadu se prodávala vejce v 11. týdnu, tedy v polovině března, prodávala v průměru za 3,78 koruny, například v Praze pak za čtyři koruny.

Zesílené kontroly začaly podle ministerstva v polovině března, budou pokračovat do konce měsíce. Podle předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriely Dlouhé se do ČR nyní vozí i vejce z Nizozemí, kde se loni řešila fipronilová aféra. Obchodní řetězce podle ní tak možná prodávají zboží, které na \"západě\" nechtějí.

Podle ředitele Ústavu pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv Jiřího Bureše se v polsekých chovech i na základě veřejných dat se v Polsku spotřebovává na jednotku produkce dvojnásobek antibiotik oproti ČR. Ministerstvo uvedlo, že v ČR se spotřeba dlouhodobě snižuje - mezi lety 2010 a 2016 o 38 procent.

V loňském roce veterináři zakázali na uvolnit na český trh 250.000 vajec z dovozu, o rok dříve 1,1 milionu vajec. V ČR se podle údajů ministerstva loni vyrobilo 2,3 miliardy kusů vajec. V posledních letech stavy nosnic rostou - v roce 2015 jich bylo 8,9 milionu, loni skoro 9,3 milionu. Podle Jandejska nejde o velký posun, alespoň se podle něj zastavil trend poklesu. Ročně sní v průměru každá osoba v ČR kolem 250 vajec na osobu.

Na skořápce každého vejce musí být kódované informace o chovu, výjimka je u podniků do 50 nosnic. První číslo na vejci označuje, o jaký typ chovu drůbeže jde, dále je na něm označení země původu a registrační číslo chovu. Pokud jde o chov v ekologickém zemědělství, je první číslo kódu 0. Pokud jde o chov ve volném výběhu, značí se 1, dvojka znamená chov v halách na podestýlce a trojka chovy v obohacených klecích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK