Toman:Potraviny by se neměly dát prodávat za podnákladové ceny

04.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 4. října (ČTK) - Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) by chtěl uzákonit, aby se potraviny v ČR nedaly prodávat za podnákladové ceny. Nechce však úplně rušit slevové akce, řekl na dnešním Žofínském fóru. Bude však záležet ještě na diskusi s obchodními řetězci, konkrétní výsledky by se podle něj mohly objevit na začátku příštího roku. Spolu s ministerstvem financí jeho resort spolupracuje na zjišťování, zda řetězce více nepodporují dovozové potraviny na úkor tuzemských a zda nemůže jít o dumping nebo nepovolené exportní podpory.

Například máslo z dovozu se letos podle ministerstva do pololetí ve slevových akcích v ČR v průměru prodávalo za 126,09 koruny za kilogram, české pak za 166,52 koruny za kilogram.

\"Jsem toho názoru, že by bylo dobré zavést princip zákazu prodeje se ztrátou pro každý jednotlivý výrobek a každý článek potravinářského řetězce,\" řekl dnes Toman. Podle něj se prodeje v obchodních řetězcích ve slevových akcích týkají i spotřebitelů, protože se při prodeji za podnákupní cenu neodvádí daň z přidané hodnoty. Proto jsou pak spotřebitelé více zatížení daní v jiných oblastech.

\"Jen pro ilustraci, zatímco v roce 2007 se podíl zboží prodaného ve slevových akcích pohyboval na úrovni 30 procent, loni to bylo už přes 50 procent. Největší podíl zboží prodaného v akci, a to 80 procent, je u másla či vajec. Nastavení pravidel pro fungování slevových akcí nyní probíráme se zástupci jednotlivých obchodních řetězců, kdy se nabízí několik možností řešení, například snížení podílu prodeje v promo akcích nebo nastavení maximální výše slevy,\" dodal ministr o dalších možných opatřeních.

Toman také podpořil prodeje českého zboží, které je podle něj lépe kontrolované v ČR než v zahraničí. Připomněl kauzu polských jablek, kde se letos sedmkrát v ČR objevil nepovolený pesticid. Patnáct procent kontrolovaných šarží loni nevyhovělo kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce. ČR na tom byla lépe než zbytek trhu, šlo u ní o necelých 10 procent nevyhovujícího zboží, průměr EU byl 17 procent, u třetích zemí pak o 27,6 procenta zboží. O potravin označených značkou kvality Klasa nebo Regionální potravina šlo o procento až dvě nevyhovujících vzorků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK