Vyjádření společnosti ČTK zjišťuje.
\"Vzhledem k tomu, že se surovina nacházela běžném skladě a nebyla nijak vyřazena ani řádně označena, nelze vyloučit, že byla také zpracovávána,\" uvedl Majer. Doba spotřeby byla překročena o pět až sedm dní.
\"Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel jako jsou malé děti a důchodci,\" dodal Majer.
Prošlé maso bylo na místě znehodnoceno, provozovatel ho bude muset na vlastní náklady zlikvidovat.
Nejde o letošní jediný problém s potravinami v kraji. Policie v říjnu odložila případ otravy jídlem v bistru v Hradci Králové, viníka nenašla. Po požití kuřecího kebabu se zeleninou onemocnělo 81 lidí. Z nich 57 skončilo v hradecké fakultní nemocnici. Akutní otravu lidem způsobil zlatý stafylokok produkující střevní jed enterotoxin typu A. Policie případ vyšetřovala pro podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.
Bistro v centru Hradce Králové zavřel v úterý 5. června odpoledne sám provozovatel poté, co v nemocnici přibývalo přiotrávených lidí. Hygienici následně uzavření provozovny potvrdili. Po odložení případu policií budou dál řešit pochybení v provozovně, která zjistili při kontrolách.