\"Jsou to vstupy do republiky z polské strany a hlavní tahy, kterými mohou zásilky proudit,\" řekl Šebesta.
Kontroly začali veterináři dělat dnes kvůli kauze týkající se dovozu hovězího masa z polských jatek, kde se měly zabíjet nemocné krávy. Do ČR se z problematických jatek dostalo zhruba 300 kilogramů hovězího, z toho 137 kilogramů se prodalo spotřebitelům nebo restauracím.
V noci na dnešek zjistili veterináři v Libereckém kraji pochybení ve čtyřech případech. Jedno bylo administrativní a ve dvou případech to byly nenahlášené zásilky. \"To se předalo k došetření na místě určení,\" uvedl krajský ředitel. Jedno pochybení pak bylo přímo u přepravovaného zboží. \"Nebylo to ale tak závažné, že bychom museli dělat nějaké opatření ve vztahu k tomu zboží,\" uvedl Šebesta, podle kterého pracovníci veteriny zkontrolovali potraviny v místě, kde se vykládaly z auta.
Kontroly dnes v Libereckém byly například u Rynoltic na Liberecku, kde veterináři prověřovali i auta s masem z českých jatek. \"Je to potřeba. Nemyslím si o těch kontrolách nic špatného,\" řekl ČTK jeden z řidičů Robin Prošek. Kontrola ani její průběh ho nepřekvapily. \"Párkrát už mě stavěli. Vždy jsem to měl v pořádku, akorát jednou mi chyběly kódy k masu. Jak jsem spěchal, tak jsem na ně zapomněl,\" dodal.
Kontrola jednoho auta zabrala veterinářům deset až 15 minut. Podle vedoucí oddělení veterinární hygieny v Liberci Jitky Dvořákové se při kontrolách zaměřují na stav vozidla, doklady, registrace i podmínky přepravy. \"Zda je dodržovaná hygiena, jestli je živočišný produkt označený, jestli se dá vysledovat původ,\" uvedla Dvořáková. U masa se kontroluje i teplota, zda je v době použitelnosti či zda je chráněné před kontaminací. V případe pochyb mohou podle Dvořákové odebrat i vzorky na rozbor.