Kuřecího ze salmonelové šarže je v ČR 4,5 t,Toman jede do Bruselu

01.03.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Praha 1. března (ČTK) - Polského kuřecího masa ze stejné šarže jako maso, v němž veterináři zjistili salmonelu, se do České republiky dostalo 4515 kilogramů. Z toho dvě tuny mířily podle mluvčího Státní veterinární správy (SVS) Petra Vorlíčka do Olomouckého kraje. Maso následně zamířilo i do škol nebo restaurací. Kvůli mimořádným kontrolám polského hovězího v Česku se ministr zemědělství Miroslav Toman setká ve středu v Bruselu s eurokomisařem pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem.

Evropská komise vyzvala Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa, Česko ale podle SVS požadavek odmítlo. Právě Andriukaitis o ukončení opatření požádal, podle komise měla skončit tento týden. Pokud tak ČR neučiní, měly by v příštím týdnu členské státy EU jednat o nařízení konce opatření. Když je stát následně neukončí, mohly by přijít sankce.

\"ČR neustoupí od těch mimořádných veterinárních opatření,\" řekl dnes Toman ČTK na sjezdu sociální demokracie v Hradci Králové. Podle něj je přední ochrana spotřebitele. Zesílené kontroly SVS nejsou podle něj zamířené jenom na Polsko, ale celkově na dovážené potraviny.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od minulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700 kilogramové zásilce hovězího z Polska. V pondělí se ale ukázalo, že do Česka bylo ze stejné šarže masa dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího.

Ve čtvrtek pak veterináři oznámili nález salmonely ve více než tunové zásilce polského kuřecího v Lounech a dnes zjistili, že ze stejné šarže se do ČR dostalo 4515 kilogramů drůbežího. Producentem zboží je polská společnost Inter-Natural 2000.

Kromě více než tuny v Lounech, šla další zásilka masa do Královéhradeckého kraje, kde problematickou šarži odebrala firma Negocio. Ta má ale sklad ve středních Čechách. Do středočeského Kostelce nad Černými lesy tak šlo 670 kilogramů. Do Zlínského kraje putovalo 620 kilogramů a do Olomouckého zhruba dvě tuny. Maso následně zamířilo i do škol nebo restaurací. Jednotlivé krajské veterinární správy nyní řeší, kolik se ho snědlo.

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění. Lze je zničit dostatečným tepelným opracováním potravin. Do organismu pronikají výhradně ústy, vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK