Řezník z Opavska chce kvůli kauze polského masa ukončit podnikání

22.05.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


perex-img Zdroj: Finance.cz

Opava 22. května (ČTK) - Majitel řeznictví z Ludgeřovic na Opavsku Vlastimil Šajtar kvůli kauze polského drůbežího masa se salmonelou možná ukončí své podnikání. Má totiž problémy se zajištěním potřebných veterinárních rozborů. Zvažuje proto i právní kroky. Šajtar to dnes řekl ČTK.

\"Nechápu, proč musíme provádět povinně veterinární rozbory dovezeného masa, když mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso je v pořádku,\" řekl podnikatel. V jeho prodejně před časem skončilo 255 kilogramů polského drůbežího, u kterého veterináři odhalili salmonelu. \"Okamžitě jsem dostal zákaz dovozu drůbežího masa z Polska,\" řekl Šajtar.

Aby mohl maso prodávat, musel by nechat každé laboratorně vyšetřit. Rychlejší verze testů trvá jeden den, je podle něj ale příliš drahá. Levnější trvá tři dny a maso je pak už neprodejné. \"Je nemožné dovážet maso a nechat ho pokaždé vyšetřit. Zvažuji proto, že ukončím podnikání. Je to otázka měsíců. Především proto, že mám dvouměsíční výpovědní lhůtu u pronajatých prostor,\" doplnil podnikatel a nechápe, proč je v celé kauze trestán právě on, poslední článek celého řetězu.

\"Mám potvrzení z polské akreditované laboratoře, že maso bylo před transportem v pořádku. Podle českých veterinářů bylo infikované salmonelou. Nevidím jiné východisko, než že se to stalo během transportu,\" dodal Šajtar.

dvc ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK