Od května 2017 se musely dávat kontrolovat veškeré živočišné produkty z Brazílie, od června se pak kontroly zmírnily na drůbeží maso a polotovary z něj. \"Jelikož u zásilek drůbežích produktů z Brazílie nedochází ke zjišťování téměř žádných závad, a ty, co jsou zjišťovány, jsou spíše administrativního charakteru, rozhodli jsme se opatření, která splnila svůj cíl, zrušit,\" uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Potraviny z Brazílie budou nyní podle něj pod standardním veterinárním dozorem.
Loni zjistili veterináři u brazilského masa čtyři závady, třikrát šlo o porušení mimořádného opatření, jednou byla závada v hlášení. \"V roce 2017 bylo zjištěných závad 18, mimo jiné ve čtyřech případech se jednalo o přítomnost salmonel. V letošním roce byla zachycena pouze jediná závada,\" dodal mluvčí.
Před dvěma lety EU a některé země světa omezily či zakázaly dovoz masa z Brazílie krátce poté, co brazilské úřady obvinily největší místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky.
V době, kdy bylo opatření vůči Brazílii uplatněno, bylo ročně do Česka přímo dovezeno z Brazílie více než tisíc tun drůbežího masa ročně. Hovězí nebylo přímo z Brazílie tehdy dovezeno žádné.
Podobné kontroly museli letos od konce února do konce dělat obchodníci, kteří chtěli prodávat hovězí maso z Polska. Mimořádná opatření platila kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska, státu se nelíbilo předchozí nedostatečné informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Polsko mělo přijmout opatření, kterými by podobným incidentům předcházelo. ČR od plošného opatření upustilo po tlaku Evropské komise.
Salmonela způsobuje akutní průjmové onemocnění. Při dostatečné tepelné úpravě masa je však riziko nákazy minimální. Salmonely jsou podle veterinářů zničeny při tepelné úpravě nad 70 stupňů Celsia po dobu deseti minut, případně při úpravě při vyšší teplotě po kratší dobu, nebo nižší teplotě po delší dobu. Je ale třeba dát pozor na riziko takzvané křížové kontaminace potravin, když člověk například použije stejný nůž, prkénko či nádobí na syrové maso a poté třeba na zeleninu.