Soutěž vyhlašuje redakce časopisu Gastro&Hotel profi revue. \"Asi nejvýznamnější změnou v anketě Zlatý kuchař 2018 je upuštění od pořádání večera slavnostního vyhlášení. Energii jsme napřeli především směrem k online prostředí, které zprostředkuje informace o anketě a výsledcích mnohem většímu množství diváků,\" uvedla manažerka ankety Stáňa Krejčová.
Zlatým cukrářem se stal Josef Maršálek, veřejnost pak ocenila Jana Kaplana ze Dvora Hoffmeister v Číčovicích. Objevem roku je Vojtěch Petržela, který působí v juniorském národním týmu Asociace kuchařů a cukrářů.
\"Myslím si, že odborná porota ocenila moji práci hlavně kvůli neotřelé asijsko-skandinávské kuchyni, čerstvým lokálním surovinám, jednoduchosti pokrmů a kvalitě servisu restaurace Levitate,\" uvedl vítěz v kategorii Zahraniční zlatý kuchař Christian Duy Chu.
Michelinskou hvězdu pro letošní rok obhájily pražské restaurace La Degustation Boheme Bourgeoise a Field, které nyní zůstávají jedinými restauračními zařízeními v ČR s tímto oceněním.
Počet hodnocených českých podniků - výlučně pražských - v letošním průvodci oproti loňsku klesl z 33 na 31, přičemž se objevila tři nová zařízení - Benjamin, Levitate a Salabka - a pět jich naopak zmizelo.