Zdroj - Pexels.com
Zavděčit se každému je nemožné, proto je nejlepší volit nepříliš exotické pokrmy. Nejvíce se zpravidla osvědčí klasika, jako jsou kuřecí špízy nebo šopský salát. Čím dál více lidí dbá na zdravý životní styl, což je vhodné zohlednit při výběru moučníků a zákusků. Podoba občerstvení by se do jisté míry měla odvíjet od toho, kdy se daná akce koná. Začíná-li hned ráno, budou stačit například zajímavě obložené kanapky. Mini chlebíčky s pomazánkou z cizrny, kvalitní šunkou nebo kouskem modrého sýra vždy zmizí jako první.
Více nápadů na pohoštění lze najít na www.receptik.cz.
Co podávat?
Jak již bylo řečeno, v mnoha případech se vyplatí vsadit na klasiku. To znamená, že v ranních hodinách si kolegové nejvíc pochutnají například na:
- čerstvém celozrnném pečivu
- zdravých koláčcích
- sýrech
- kvalitní šunce
- zelenině a ovoci
- jogurtu s cereáliemi
Pokud jde o nápoje, naprostým základem, zejména koná-li se akce ráno, je káva a čaj. Samozřejmostí je také neperlivá voda. O něco zajímavější může být například čerstvá ovocná šťáva.
K odpolednímu občerstvení lze přichystat třeba:
- zeleninu
- variaci dipů (např. cizrnový hummus, dip z jogurtu)
- variaci sýrů a uzenin
- masové kuličky, řízečky
- vegetariánskou alternativu masa (např. tofu špízy)
- celozrnné pečivo
- těstovinový salát
- šopský salát
Před přípravou nebo objednávkou jídla na firemní akci je vhodné ověřit, zda se mezi kolegy nachází osoby s intolerancemi, vegetariáni, vegani apod., a případně jim nabídku jídla přizpůsobit.
Servírování
Myslet je třeba také na servírování. Chybět by samozřejmě neměly příbory, talířky, nabírací lžíce a další náčiní, skleničky, šálky a podšálky, misky a ubrousky.
Pokud nejsou k dispozici stoly a lidé si musí talířky držet, je nutné nabídnou takové potraviny, s nimiž se snadno manipuluje.
Určitě je vhodné myslet také na koření. Základem je pepř a sůl, vhod však často přijde také chilli nebo sušené bylinky.
Tip na závěr
Vzhledem k tomu, že je nutné snížit dopad lidské činnosti na životní prostředí, není nejlepší používat plastové talířky, kelímky nebo příbory. Zároveň je třeba zajistit odpadkové koše na tříděný odpad. Třešničkou na dortu může být nádoba na kompostování, do které hosté vhodí zbytky jídla.
Jednou z možností, jak se na firemní akci vyhnout používání jednorázových kelímků na nápoje, je poskytnout každému účastníkovi hrnek označený jménem. Ten je totiž možné užívat opakovaně, aniž by docházelo k nevědomým výměnám s ostatními kolegy.