K zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání již nebude nutná osobní návštěva Úřadu práce. Postačí aplikace Jenda

28.03.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Už na podzim by mohli mít občané možnost podat žádost do evidence uchazečů nebo zájemců o zaměstnání digitální formou. S digitální formou žádostí se rovněž počítá také u podpory v nezaměstnanosti.

Aktuálně se lze zařadit do evidence uchazečů/zájemců o zaměstnání pouze osobní návštěvou na Úřadu práce, to platí i pro žádost o podporu v nezaměstnanosti, která se podává současně se žádostí o zprostředkování zaměstnání (evidence uchazeče o zaměstnání).

Nezaměstnaný nebo zájemce o zaměstnání by tak již nemusel absolvovat cestu na Úřad práce, ale komunikoval by digitální cestou. Pro přihlášení a ověření uživatele se bude používat pravděpodobně některá z forem přihlášení Identity občana, stejně jako u ostatních digitálních služeb veřejné správy.

„Plánujeme během podzimu dokázat digitálně obsluhovat klienty i v oblasti zaměstnanosti, aby uchazeč, který hledá práci nebo ji ztratil, nemusel už chodit přímo na úřad, ale mohl úkony dělat přes digitální službu. Náš cíl je v oblasti zaměstnanosti, aktivní politiky zaměstnanosti a vzdělávání maximálně využít digitální kanály,“ oznámil Jurečka.

Zdroj: Depositphotos

Žádosti se budou podávat přes aplikaci Jenda

Elektronicky by mohli uchazeči o zaměstnání a žadatelé o podporu v nezaměstnanosti komunikovat s Úřadem práce přes již fungující aplikaci Jenda. Podle MPSV je v současné době upravován systém tak, aby žádosti v oblasti zaměstnanosti umožňoval na stejné úrovni jako u sociálních dávek.

Aplikace Jenda neslouží pouze k podání žádosti, ale lze v ní také sledovat aktuální stav dokumentů a hlásit případné změny. Do aplikace rovněž přichází i oznámení o nároku na danou žádanou dávku, a to dříve, než je v listinné formě zasláno do schránky.

Poprvé začala fungovat v roce 2022, kdy přes ni mohli lidé požádat o mimořádný příspěvek na dítě ve výši 5000 Kč. Od té doby jsou její služby pro veřejnost neustále vylepšovány a v současné době přes ni lze vyřídit tyto dávky:

  • rodičovský příspěvek,
  • příspěvek na bydlení,
  • přídavek na dítě.

Tip: Kolik si můžete přivydělat v roce 2024, pokud jste v evidenci Úřadu práce?

MPSV hledá IT specialisty pro modernizaci státní správy

Již v prosinci minulého roku oznámilo MPSV, že k digitalizaci veřejné správy hledá IT odborníky pro realizaci dalších projektů. Na základě toho byl i vytvořen náborový web, který má motivovat uchazeče ze soukromého sektoru. Aktuálně vypsané pozice jsou k nalezení v náborovém webu.

Tři dávky se sjednotí do jedné žádosti

Úřad práce a jeho klienty však čekají i další změny. Nejspíše od příštího roku čeká sociální dávky velká reforma. Pro současné dávky – přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení – by se mělo žádat pouze prostřednictvím jedné žádosti

Kromě administrativního zjednodušení má nový systém zamezit tomu, aby příjemci dávky zneužívali. Nově by na dávky nedosáhli ti, kteří se nesnaží najít zaměstnání a spoléhají na sociální dávky. Naopak zranitelné osoby, které nemají možnost si příjem zajistit samy, chce stát podpořit vyššími dávkami.

Návrh zákona, který by sloučil všechny zmíněné dávky do jedné, má MPSV zveřejnit koncem měsíce března. Podle dosavadních informací by se navrhované změny měly zavést do praxe již od 1. ledna příštího roku. 

Změny čekají také zákoník práce

Kromě výše uvedených změn má projít reformou také zákoník práce. Jeho obsah má být více přizpůsoben měnícímu se pracovnímu prostředí. „Půjde o klíčovou úpravu pro vytvoření moderního, flexibilního a udržitelného trhu práce, který integruje zájmy a potřeby zaměstnanců i zaměstnavatelů s ohledem na specifika měnícího se trhu práce,“ uvedl za MPSV Jakub Augusta, vedoucí oddělení mediální komunikace.

Změny v zákoníku práce by mělo MPSV v nejbližších týdnech představit veřejnosti.


Čtěte také: Změny u dohod o provedení práce jsou hranatým kolem, nejdou realizovat, říká expert

 

Autor článku

Veronika Němcová

Veronika Němcová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 7 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY