Jak se změna stupně invalidity promítne do výše invalidního důchodu

26.06.2024 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Některým příjemcům invalidního důchodu se jejich zdravotní stav během let zlepší, jiným zhorší. Při změně invalidity se přitom automaticky přepočítá i částka invalidního důchodu. Jak vysoký je invalidní důchod po změně? Kdy se částka invalidního důchodu nemění?

V Česku jsou vypláceny invalidní důchody prvního stupně, druhého stupně a třetího stupně, přičemž o stupni invalidity rozhoduje posudkový lékař podle předpisů upravujících hodnocení zdravotního stavu pro účely invalidního důchodu. V případě změny stupně invalidity během let se mění i částka invalidního důchodu.

Zdroj: Depositphotos

Na čem závisí částka invalidního důchodu?

Měsíční částku invalidního důchodu ovlivňuje nejenom stupeň invalidity, ale i rozhodné příjmy před přiznáním invalidity a získaná doba pojištění (včetně dopojištěné doby pojištění).

Vlastní průběh pojištění je velmi důležitý. V praxi mají někteří příjemci invalidního důchodu měsíční důchod vyšší, přestože mají nižší stupeň invalidity, důvodem jsou zpravidla výrazně vyšší vlastní rozhodné příjmy.

Každý invalidní důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměru mají všichni invalidní důchodci stejně vysokou a v roce 2024 činí 4400 Kč, procentní výměra závisí právě na konkrétním průběhu pojištění.

Spočítejte si invalidní důchod v naší kalkulačce

 

Snížení stupně invalidity

Při snížení stupně invalidity, tedy z třetího stupně na druhý stupeň, z třetího stupně na první stupeň nebo z druhého stupně na první stupeň, se vždy přepočítává pouze procentní výměra pobíraného invalidního důchodu. Základní výměra důchodu zůstává stejně vysoká. K přepočtu se používají příslušné koeficienty, kterými se procentní výměra důchodu vynásobí.

Původní stupeň invalidity

Nový stupeň invalidity

Koeficient

Třetí stupeň

Druhý stupeň

0,5

Třetí stupeň

První stupeň

0,3333

Druhý stupeň

První stupeň

0,6667

Praktický příklad

Paní Zuzana má invalidní důchod druhého stupně ve výši 12 100 Kč. Nyní byla paní Zuzaně přiznána invalidita prvního stupně. Invalidní důchod paní Zuzany se přepočítá. Invalidní důchod druhého stupně se skládá ze základní výměry 4400 Kč a procentní výměry 7700 Kč. Procentní výměra důchodu paní Zuzany bude nově činit 5134 Kč (7700 Kč × 0,6667). Invalidní důchod prvního stupně bude činit 9534 Kč (základní výměra 4400 Kč + procentní výměra 5134 Kč).

Čtěte také: Sedm nepravd o invalidním důchodu

Zvýšení stupně invalidity

Při zvýšení stupně invalidity, tedy z prvního stupně na druhý stupeň, z prvního stupně na třetí stupeň nebo z druhého stupně na třetí stupeň, se vždy přepočítává pouze procentní výměra pobíraného invalidního důchodu. Základní výměra důchodu zůstává stejně vysoká. K přepočtu se používají příslušné koeficienty, kterými se procentní výměra důchodu vynásobí.

Původní stupeň invalidity

Nový stupeň invalidity

Koeficient

První stupeň

Druhý stupeň

1,5

První stupeň

Třetí stupeň

3

Druhý stupeň

Třetí stupeň

2

Praktický příklad

Pan Michal má invalidní důchod druhého stupně ve výši 11 400 Kč a nyní mu byl přiznán invalidní důchod třetího stupně. Automaticky zvyšovat se bude procentní výměra ve výši 7000 Kč, která se vynásobí koeficientem 2. Pan Michal tak bude mít měsíční invalidní důchod třetího stupně ve výši 18 400 Kč (základní výměra ve výši 4400 Kč + procentní výměra ve výši 14 000 Kč).

Tip: Jak probíhá přezkoumání invalidity?

Kdy se invalidní důchod nezmění?

V minulosti byly vypláceny pouze částečné invalidní důchody a plné invalidní důchody. Proto podle přechodného ustavení č. 220/2011 Sb. platí, že pokud byl částečný invalidní důchod přiznán před rokem 2010 a následně je při lékařské prohlídce přiznána invalidita druhého stupně, měsíční částka invalidního důchodu se nemění.

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3.5
Hlasováno: 19 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY